RUC-studerende lever (næsten) gratis

Share

Problemer med at få SU-budgettet til at hænge sammen? Mød 24-årige Martin Diedrichs, der ønsker at leve bæredygtigt og uden forbrug. Han lever næsten gratis og bruger for eksempel kun 50 kr. på mad pr. måned.

gratis680

Martin Diedrichs går igenne livet uden at efterlade særligt store forbrugeraftryk. Det er både en politisk og økonomisk beslutning, fortæller han. Foto: Privat.

Tænk hvis dine udgifter var på 0 kr. Og tænk hvis du aldrig bidrog til forbrugersamfundet og dermed altid handlede miljørigtigt. Sådan er ambitionen for Martin Diedrichs, der er en 24-årig RUC-studerende, bosat i København. Han har som mål at nedbringe sit forbrug så meget som muligt for at leve mere bæredygtigt.

Læs flere artikler på de journaliststuderende NetAvisen

“Jeg forsøger ikke at bruge penge af politiske årsager. Jeg er meget bæredygtighedsorienteret. Der er så mange mennesker, der køber nyt tøj hele tiden, og der er en overflod af madvarer. Det vil jeg ikke være en del af”, lyder det fra ham.

Du kan spise gratis

Der er mange muligheder for at nedbringe sit forbrug. Navisen.dk har givet ti råd til, hvordan man kan leve gratis. Rådene kan give mere luft i budgettet, samtidig med at man lever mere bæredygtigt (se rådene nedenfor).

Mange af rådene kender og bruger Martin Diedrichs allerede. Eksempelvis får han næsten al sin mad gratis ved at tage det fra supermarkedernes baggårde eller containere. Den måde at finde mad på kaldes ’at skralde’.

“Jeg bruger kun 50 kr. på mad, og ellers så skralder jeg hele lortet”, siger han.

“Jeg synes, at mange flere mennesker burde skralde. Der er ekstremt meget mad, som går til spilde”, lyder opfordringen fra Martin Diedrichs.

Byt til brugt

Navisen.dk skriver i dag, at danskerne er blevet mere opmærksomme på at bytte og genbruge varer gennem forskellige hjemmesider på internettet. På sites, som Gul og Gratis og Den Blå Avis, købes, byttes og gives varer væk som aldrig før.

Martin Diedrichs er bekendt med de forskellige hjemmesider og gør selv brug af flere af dem. Han gør også brug af sitet Jepti.dk, hvor man gratis, eller næsten gratis, kan låne, hvad man lige står og mangler. Han fortæller, at han for eksempel engang skulle sætte et billede op og stod og manglede en boremaskine. Den blev lånt på Jepti.

Der er så mange mennesker, der køber nyt tøj hele tiden, og der er en overflod af madvarer. Det vil jeg ikke være en del af

Mange af de andre ting, som han har brug for, får han på forskellige byttemarkeder rundt omkring i København. Det er især tøj, som den 24-årige studerende bytter sig til.

“Jeg går meget på byttemarked. Det er et koncept, som hvem som helst kan bruge. Man kan sagtens komme med én ting og så tage 20 ting med hjem igen helt gratis”, siger han.

For at byttekonceptet skal hænge sammen, kommer de fleste dog faktisk med mere, end de tager med hjem, understreger arrangørerne, der også oplyser, at der er meget andet end tøj på markederne.

Også på Facebook er mulighederne mange for at spare penge og leve bæredygtigt ved at bytte alskens varer eller ydelser med andre. I gruppen ’Knep mig det er billigt! Sådan lever du billigt i København’ byttes eksempelvis en røget hamburgerryg væk for en halvandenliters cola, mens en anden bytter webdesign og korrekturlæsning for at få hjælp af en automekaniker.

Denne artikel er blevet rettet efter publicering: Arrangørerne bag byttemarkederne gjorde opmærksom på, at markederne er baseret på, at brugerne faktisk kommer med en de tager. Man KAN godt tage blot et stykke tøj med og meget mere med hjem, men det gælder kun de værdigt trængende. De gjorde også opmærksom på at der også er køkkenredskaber og tøj på markederne.

Selv om budgettet er småt, kan man godt have det sjovt. Foto: Privat.

Selv om budgettet er småt, kan man godt have det sjovt. Foto: Privat.

10 veje til et gratis liv

Bolig, tøj, underholdning, transport, film, fitness og mad. Du kan få det hele gratis, og der er et hav af muligheder for at få det til at lade sig gøre. NetAvisen har samlet ti råd til, hvordan du kan få dine udgifter ned på nul kroner.

1. Sådan får du gratis tag over hovedet

Husleje er ofte en af de helt store udgifter i budgettet, men der er en løsning. Hvis dit eneste krav til bolig er tag over hovedet, kan du finde en gratis sofaplads de fleste steder i verden. Alene i København finder du over 14.000 mennesker, der vil give dig gratis overnatninger hos dem. Fænomenet kaldes ’coachsurfing’, som hjemmesiden, hvor du kan finde dine kommende værter, også hedder.

2. Sådan får du gratis transport

Bil eller trailer. På Facebooksiden, ’Budget Biludlejning’, kan du låne en bil gratis med alle udgifter betalt, så længe du kører bilen til en forudbestemt destination.

3. Sådan flytter du gratis

Hvis du mangler en gratis trailer, er trailerudlejningsvirksomheden Freetrailer en mulighed. De udlåner gratis trailere ca. 80 forskellige steder i Danmark.

4. Sådan får du gratis mad

Det er muligt at finde frisk mad ved mange supermarkeder, hvis du ikke er bange for at stikke hænderne i en container. Det såkaldte ’skralderfænomen’ er udbredt flere steder i landet, der går ud på at tage supermarkedernes varer fra deres containere, mens de stadig er friske.

5. Sådan får du gratis tøj

Hvis du bare har ét stykke tøj, du gerne vil give væk, kan du få byttet det til en masse nyt. Der findes såkaldte ’byttemarkeder’ over hele landet, hvor du kan medbringe det tøj, de køkkenredskaber og de bøger, du gerne vil have byttet væk. Til gengæld kan du gå på opdagelse i andres ting, som de gerne vil have byttet væk.

For at byttekonceptet skal hænge sammen, kommer de fleste med mere, end de tager med hjem, understreger arrangørerne.

6. Sådan får du gratis adgang til film

Du kan få gratis adgang til film på tv-hjemmesiden Netflix i en måned ad gangen. Hvis du har flere kontonumre, kan du til tilmelde dig én gratis måned pr. kontonummer. Dette gør du blot ved at afmelde dit abonnement på hjemmesiden og tilmelde dig et nyt med et andet kontonummer. Hvis du går sammen i en gruppe af flere, er der flere kontonumre at gøre brug af.

7. Sådan får du gratis underholdning

Der findes et hav af gratis koncerter, teater- og danseforestillinger, særligt i København. Det Kongelige Teater har en række gratis forestillinger. Alene i april måned er der over ti dage, hvor du kan se en forestilling helt gratis. Der er også en række live-koncerter i Danmark, og på Live-koncerter.dk kan du få et overblik over hvor og hvornår.

8. Sådan får du gratis fitness

Der findes flere end 50 træningspavilloner til fri afbenyttelse rundt om i hele landet. På træningspavillonerne er der mulighed for at træne med forskellige redskaber som på traditionel vis i fitnesscentrene.

9. Sådan får du gratis bolig i udlandet

Forudsat du har en bolig at bytte med, kan du bo gratis over hele verden. Ifølge hjemmesiden Homeexchange.com kan du finde over 50.000 boliger i mere end 150 lande, som du kan bo i, hvis du har mod på at bytte lejlighed for en periode.

10. Sådan får du gratis ting generelt

Der findes et hav af sider på Facebook, hvor du gratis kan finde brugte ting i alskens variationer. På siden ’GRATIS ting / bortgives’ kan man blandt andet finde et antikt klaver, der kan hentes i Aalborg i dag.

Comments

 1. Hej med jer

  Rigtig fedt at I linker til vores arrangementer og viser hvordan man kan spare penge. Dog er det rigtig ærgerligt at det fremstår som en gavebod. Tag bare EN ting med, og så kan du få en masse nyt. Det er ikke helt sådan det hænger sammen, og bestemt ikke den måde det kan leve på. Ideen er, at man giver det man ikke bruger – og for de fleste er det mere end et stykke tøj. Og så tager man det, man kan bruge. Og det kan sagtens være at man som studerende har brug for at tage mere, end man er kommet med, og det plejer også at fungere fint. Men når der står sort på hvidt at et stykke tøj er nok, så er der desværre mange, der vil tænke det, gøre det og så føle sig enormt uforurettede hvis de ikke får lov at gå amok i gratis ting. Det er suverænt de lokale arrangører, der sætter grænsen, og der kan man risikere at et stykke tøj bare ikke er nok.

  Nu er det røget ud i Jyllandsposten – dejligt med omtale – men virkelig meget oprydningsarbejde for de frivillige, der skal deale med de freeloadere, der tager det som en opfordring. Er det muligt at rette lidt i indlægget, så det fremgår at man giver hvad man kan, og tager hvad man kan bruge og på den måde kan få fornyet sin garderobe, køkkenskabet eller bogsamlingen? Det er nemlig også en udbredt misforståelse, at det kun handler om tøj.

  Jeg er helt sikker på det ikke er tænkt til at få arrangørerne i fedtefadet, men heldigvis kan online indlæg ændres, så jeg håber I vil bruge et par minutter på det, det vil i al fald være en kæmpe hjælp.

  de bedste hilsener fra Lama

 2. Hej Lama,
  Jeg kan sagtens se, hvad du mener. Har rettet artiklen.
  Beklager meget den ulejlighed det har skabt for jer.
  Bedste hilsener,
  Rasmus Thirup Beck, redaktør

 3. Vestlige udlånsvirksomhed
  Leder du efter et erhvervslån, personlige lån, boliglån, billån, studielån, lånekonsolidering, sikrede lån, venturekapital mv. Eller de fratages dig af et lån fra en bank eller en aftale af en eller flere økonomiske grunde. Du er højst sandsynlig velkommen til kredit beslutning! Et lån til virksomheder og enkeltpersoner til en lav og økonomisk overkommelig rente på 2%. Er du interesseret? Kontakt os for at helbrede efter overførsel af lånet inden for 24 timer. KONTAKT: (westernlendingcompany@gmail.com)

  Detaljer om ansøgningen

  navn:
  alder:
  køn:
  Land:
  Stat:
  Tlf:
  Lånebeløb:
  Lånetid:
  Månedlig indkomst:
  Formålet med midlerne:
  Kontakt email: westernlendingcompany@gmail.com

  DIN KOMFORT ER VORES PRIORITET,
  HENSYN,
  GARRY

Speak Your Mind

*