Kødfri mandag – nu med kød

Share

‘Kødfri Mandag’ er kommet til RUC. På trods af dette udbyder kantinen trofast en kødret hver mandag. RUSK har undersøgt, hvordan dét nu lige hænger sammen.

Kød eller grønsager. Hvad skal jeg vælge? Foto: Oliver

Kød eller grønsager. Hvad skal jeg vælge? Foto: Oliver Alexander Nyberg.

”RUC er kommet med i godt selskab med den succesrige, verdensomspændende kampagne ‘kødfri mandag’ (Meatless Mondays), der blandt andet tæller universiteter som Harvard og Oxford blandt sine fortalere. Dermed er RUC blevet en grøn banebryder for initiativet herhjemme i Danmark.”

Sådan kunne man læse i Roskilde Universitets interne nyhedsbrev d. 21/03. Men nærlæses teksten fremgår det også, at den ‘kødfri mandag’ mere præcist består i, at der hver mandag udbydes to vegetarretter og én kødret til kantinens kunder. Under den grønne revolution kan man altså nyde kødretter, ganske som man plejer.

Hvordan dette helt præcist kan opfattes som ‘kødfrit’ melder historien umiddelbart ikke meget om. Alligevel viser det sig at være helt bevidst, at de kødfrie mandage ikke er blevet helt uden kød.

Se en video af Kødfri Mandag på RUC, produceret af initiativet Kødfri Mandag

Frit valg

”Det er ikke hele Roskilde Universitet, der er kødfrit, men i stedet den enkelte person”,

fortæller Emilie Reimers. Hun arbejder som frivillig for initiativet Kødfri Mandag og kan godt forstå, hvis det forekommer mærkeligt, at der er ”Spicy Chicken Wings” på menuen en ”kødfri” mandag.

Hun fastholder dog det fornuftige i, at kantinen ikke forhindrer sine kunder i at sætte tænderne i kødet, hvis det er det, de foretrækker.

”Der er lavet undersøgelser af, hvad der fungerer bedst, og det fungerer faktisk bedre, hvis vi ikke fjerner alt kødet”, siger hun.

RUC-kantinen taber kunder til UCSJ-kantinen. Læs mere her

Den holdning deler hun med kantinelederen for Green Cafe, Cepo Pusat, der også fremhæver det vigtige i at fastholde det frie valg.

”Det er fordi, vi tror, at mennesker skal have en mulighed for selv at vælge. Vi kan ikke presse dem”, siger han.

Han har selv oplevet, hvordan den bløde strategi, er med til at afføde en positiv reaktion hos kantinens kunder

”Der bliver spist mere vegetarisk, og folk siger, at de er meget glade for det. Det hører vi dem sige, når de tager maden”, fortæller han.

Blide skub

Med sit fokus på opfordring frem for forbud, lægger ”Meatless Monday” sig op ad en trend i kommunikationsverdenen, der populært kaldes ’nudging’.

‘Nudging’ dækker kort sagt over, at man anvender ”bløde”, ofte ubevidste midler for at ændre folks adfærd. Et velkendt eksempel, med RUC’ere bag, er de ‘grønne fodspor’, der for få år siden dukkede op ved de københavnske skraldespande.

Læs historien om de grønne fodspor, der fik Københavnerne til at svine mindre

Et kendetegn ved nudging er, at man forsøger at påvirke folk uden et fokus på forbud og kontrol. Kødfri Mandag anvender nudging ved ikke at forhindre kantinens kunder i at spise kød, men i stedet at fastholde et positivt, opfordrende fokus på det sunde og miljørigtige i at springe kødet over. Nogle kan også have lagt mærke til, at kantinen kun tilbyder hvidt kød om mandagen ud fra forudsætningen, at det hvide kød er sundere.

Det er op til den enkelte. Folk bliver provokeret, hvis man fratager dem muligheden for at vælge kødet. Ingen skal føle sig krænket, fordi der er Kødfri Mandag.

Emelie Reimers mener ikke, det skorter med gode grunde til at tage en kødfri dag om ugen:

”Én af årsagerne er for miljøet, og derigennem er det også for andre menneskers skyld”, siger hun og fortsætter

”Hvis man giver 7 kg korn til en ko, ville det opfylde 1/3 af dens daglige behov for kulhydrat, men hvis man i stedet gav den samme mængde til mennesker, ville det være nok til at brødføde 10 mennesker”, forklarer hun.

Grøn smiley

Om Kødfri Mandag med de sunde og grønne argumenter vil have held med at ændre RUC’ernes madvaner på længere sigt, vil fremtiden vise. Foreløbigt har bevægelsen haft held med at udbrede sig til en lang række universiteter, fortrinsvis i USA, men for nylig er også Københavns Universitet Amager hoppet med på vognen.

Se den officielle liste af universiteter, der har tilsluttet sig Meatless Monday

Cepo Pusat har foreløbigt kun oplevet positive reaktioner i forbindelse med Kødfri Mandag

”Der er slet ingen, der har været sure. Jeg står selv ved kassen, og vi oplever kun det positive”, fortæller han.

Selvom der dermed fra flere sider insisteres på, at de kødfrie mandage er en succes, har man som inkarneret kødspiser, intet at frygte fra Kødfri Mandag. Der er nemlig ingen planer om helt at tage kødet af menuen.

”Det er op til den enkelte. Folk bliver provokeret, hvis man fratager dem muligheden for at vælge kødet. Ingen skal føle sig krænket, fordi der er Kødfri Mandag”, fastslår Emilie Reimers.

Får Kødfri Mandag dig til at fravælge kødet? Og hvad mener du om, at vi skal spise mindre kød på RUC? Læg gerne din kommentar under artiklen.

Et udvalg af kantinens retter  -  både med og uden kød. Foto: Oliver Alexander Nyberg.

Et udvalg af kantinens retter – både med og uden kød. Foto: Oliver Alexander Nyberg.

Speak Your Mind

*