Fire universiteter i tre forskellige lande på fem år

Share

Det er ikke altid nemt at turde springe ud i det og tage på udveksling. Lise Michaela Lodahl fandt modet ikke bare én, men tre gange, og fortæller her om sine oplevelser og erfaringer.

Glade dage 'downunder'  -  det var bare den første tur. Privatfoto.

Glade dage som udvekslingsstudent. Dette billede er fra den anden tur til Vietnam. Privatfoto.

Australien

I Københavns Lufthavn breder den helt specielle, rejselystne stemning sig, og hun kan mærke, hvordan kroppen sitrer af forventning. Hun er klar nu. Klar til at bo og læse et halvt år i Melbourne, Australien. Ved skranken kigger de ekstra længe og med urolige miner på hende og venindens pas. Noget er gået galt, for begge visa er ugyldige.

”Der var der lige lidt pres på,” griner Lise Michaela Lodahl, mens hun tænker tilbage på den første gang hun tog på udveksling og tilføjer:

”Mit visum gik i orden, men min veninde måtte købe et nyt i lufthavnen. Så det endte med, at vi lige præcis nåede at komme af sted.”

Tempoet er højt når, man taler med den 26-årige RUC-studerende, som i øjeblikket skriver integreret speciale i Performance-design og Virksomhedsstudier. Man skal spidse ører for ikke at misse nogle af de spændende historier, hendes tid som udvekslingsstuderende gemmer på.

Læs også: Udveksling er en besværlig proces

På fjerde semester blev Trekroner skiftet ud med Melbourne, og her fik Lise Michaela Lodahl et lille afbræk fra gruppearbejdet. For selvom man er vant til gruppedannelse, gruppeopgaver og gruppeeksaminer, skal man ikke lade sig skræmme af de individuelle opgaver, som præger de fleste andre universiteter:

”Det var rigtig fedt, at finde ud af, at jeg faktisk godt kunne præstere alene,” konstaterer den storsmilende globetrotter, mens hun retter på sine store runde briller.

Og måske var det netop det, som gjorde, at Lise Michaela Lodahl valgte at tage helt alene af sted på endnu en udveksling på første semester af kandidaten. Denne gang var destinationen Vietnam.

Vietnam

Udenfor drøner elektriske scootere forbi i et højt tempo, og larmen fra det hektiske Ho Chi Minh City minder hende om, at hun er langt væk hjemmefra. Men indenfor på den lille café strømmer søde toner af fransk musik ud af højtalerne, kun afbrudt af den mekaniske lyd fra espressomaskinen. Der er ingen forårsruller eller spisepinde, her kan hun drikke en rigtig Café Latte og føle sig hjemme. Her kan hun trække vejret.

Man er også turist, når man er på udveksling. I weekenderne selvfølgelig. Privatfoto.

Man er også turist, når man er på udveksling. I weekenderne selvfølgelig. Privatfoto.

Det var semesteret i Australien som gav Lise Michaela Lodahl lyst til endnu en tur, men denne gang skulle det være noget helt andet. Det skulle være Vietnam. Universitetet var godt nok australsk, men det var også det eneste, som var lidt velkendt for hende, der nu var den eneste hvide i klassen.

Lige som på RUC, var der i Vietnam fokus på gruppearbejde, men det skulle vise sig at være noget, som de vietnamesiske studerende godt kunne have lidt svært ved:

”De tænkte kun på, hvordan de nemmest kunne slippe ud af det. Løsningen var for det meste at være i gruppe med hende den hvide, som var god til engelsk. Så der var jeg rimelig populær,” fortæller hun grinende.

Når man slår sig ned i et land, hvor hele ens hverdag bliver vendt på hovedet, så kan man  –  tro det eller ej  –  godt komme til at savne klemme-runder og krammelege på RUC:

Jeg havde selvfølgelig dage hvor jeg tænkte: Jeg hader Vietnam. Men det meste af tiden, så elskede jeg det. Det var bare så fedt at være ude, og det giver så meget.”

København

Den gamle universitetsbygning tårner sig op for øjnene af hende. Tasken er tæt knuget ind til kroppen. Det er første dag på endnu et nyt universitet, og hun aner ikke hvor hun skal gå hen. Eftersom intro-dagen blev aflyst, er det nu op til hende selv at finde vej gennem labyrinten af gange og lokaler og håbe, at hun støder på kantinen eller biblioteket.

Jeg havde selvfølgelig dage hvor jeg tænkte: Jeg hader Vietnam. Men det meste af tiden, så elskede jeg det. Det var bare så fedt at være ude, og det giver så meget.

”Jeg kan huske, jeg tænkte for mig selv: Hold nu op, hvor er det svært,” fortæller Lise Michaela Lodahl om den første tid på Københavns Universitet, hvor hun var på sin tredje udveksling:

”Jeg vidste ikke engang, hvordan man loggede ind eller printede. De tager for givet, at man ved det.”

For selvom den seje globetrotter uden besvær fandt sig til rette på universiteter i Australien og Vietnam, fandt hun det sværere at begynde på Københavns Universitet. I udlandet stoppede hun aldrig op og tænkte, at det var svært, og det får hende til at reflektere over, hvor godt der bliver taget hånd om de nye internationale studerende.

Eskil Juul Elling bloggede for RUSK om sit ophold i Paris

Udover at det nogle gange kan være svært at starte et nyt sted, fortæller Lise Michaela Lodahl, at det er normalt at støde på forhindringer under selve ansøgningsprocessen. Til tider kan det føles som om, at enten det danske eller det udenlandske universitet spænder ben, og her er hendes bedste råd ikke at give op.

Alle Lise Michaela Lodahls råd er bygget af hendes egne førstehåndserfaringer, og efter tre forskellige ansøgningsprocesser i tre forskellige lande, kan man godt kalde hende for lidt af en udvekslings-ekspert. Derfor er hun også som skabt til sit studiejob hos EDU, hvor hun hjælper andre studerende af sted på udveksling.

Måske er du den næste?

Fakta

Vil du også på udveksling?

Har du fået blod på tanden, og tørster du efter at komme væk fra de grå barakker og det altid blæsende vejr på Trekroner, så kan du læse mere om RUC’s udvekslingsaftaler her

Eller tjekke mulighederne for selv at arrangere dit ophold her:

www.edu-danmark.dk

Du kan også tage til EDU-day i København i eftermiddag 

Lises fem gode råd til at tage på udveksling

1. Orientér dig om, hvornår dit studie anbefaler udvekslingsophold.

2. Find ud af om det skal være igennem en af RUC’s aftaler eller om du vil være ”free-mover”.

3. Lad være med at give op – selvom det kan være en lang ansøgningsproces.

4. Husk at du kan få S.U. samt søge udlandsstipendium og legater til at finansiere dit ophold.

5. Vær ikke bange for at søge hjælp eller at stille dumme spørgsmål.

På tur i Vietnam. Privatfoto.

På tur i Vietnam. Privatfoto.

Comments

  1. Hello my friend! I wish to say that this post is awesome,
    great written and come with almost all important infos.

    I’d like to see extra posts like this .

Speak Your Mind

*