RUC’ere nomineret til tv- og foto-Kravling

Share

De to studerende fra RUC, Jakob Pagel Andersen og Alexander Jonassen, var i lørdags nomineret til en Kravling med deres film ‘Ørnejægerne’. En film, de selv kalder et kamikaze-projekt.

Kravling 2015. Foto: Emma Kleist Christensen

Kravling-statuetterne venter på at blive afsat til de nominerede inden for tv og foto. I år var der RUC’ere med i opløbet. Foto: Emma Kleist Christensen

Lørdag aften er Nørrebro Teater proppet med unge mennesker i korte kjoler og nystrøgne jakkesæt. Fra de røde sæder i den store teatersal lyder et sammensurium af stemmer og samtaler. De griner højlydt, og røsterne bliver yderligere forhøjet af den champagne, der blev delt gratis ud lidt forinden.

Pludselig ændrer skærmen i enden af lokalet sig, og stemmerne dør ud. Farverige bolde triller henover den, og en stemme introducerer showet fra højtalerne. Tilskuerne har nu vendt sig fra vennerne, og rettet blikket mod skærmen og den dertilhørende scene.

Pris ville betyde meget

Årets Kravlingværter, Esben Bjerre og Peter Falktoft tropper op på scenen. Den første Kravling er nu klar til at blive uddelt. Spændingen stiger i salen, og en summen af forhåbningsfulde stemmer blusser igen op fra rækkerne.

Det er jo ikke fordi, vi gik ind til det på en dvask måde. Vi har jo haft sindssygt høje ambitioner

To af disse personer har nok lidt ekstra hjertebanken og sved i hænderne: Jakob Pagel Andersen og Alexander Jonassen. De er nemlig nomineret til denne første Kravling: Tv- og foto-Kravlingen.

Læs også: Ung RUC-forsker vinder Tietgenprisen og en halv mio. kroner

”Vi har ikke the big hopes,” fortæller journaliststuderende fra RUC Alexander Jonassen en time forinden.

”Vi er jo bare debutanter, og de andre er foto-journaliststuderende, så det er et ret vildt felt at være en del af,” fortsætter han, og understreger, at det alligevel ville betyde rigtig meget for de to drenge, hvis deres film, ‘Ørnejægerne’ vandt prisen.

Her kan du se filmen ‘Ørnejægerne’ på YouTube

Der var fyldt godt op i rækkerne til årets Kravling-uddeling i Nørrebro Teater. Foto: Emma Kleist Christensen

Der var fyldt godt op i rækkerne til årets Kravling-uddeling i Nørrebro Teater. Foto: Emma Kleist Christensen

Kamikaze-projekt med høje ambitioner

De to drenge beskriver selv deres film som lidt af et kamikaze-projekt, da ingen af dem havde arbejdet med film før.

”Vi kørte totalt kamikaze-stil, altså,” griner Alexander Jonassen.

”Ja, første gang jeg filmede med et kamera, det var i Kirgisistan,” tilføjer Jakob Pagel Andersen, der er tidligere studerende på RUC, men som siden deres film har besluttet at skifte spor og søge ind på Filmskolen.

På trods af den noget spontane stil understreger Jakob Pagel Andersen, at de alligevel har haft et meget højt ambitionsniveau.

Læs også: RUC-studerende vinder Justitsministeriets prisopgave

”Det er jo ikke fordi, vi gik ind til det på en dvask måde. Vi har jo haft sindssygt høje ambitioner også måske urealistisk høje ambitioner nogle gange,” forklarer han.

Hverdagsrealisme i Kirgisistan

Disse urealistisk høje forventninger skinnede igennem, da de to drenge, som aldrig havde lavet film før, besluttede at søge Danidas verdensbilledelegat på trods af, at de endnu ikke vidste, hvad deres kommende film skulle handle om.

Jeg synes ofte, antydningen er mere interessant end det, man bare lige får klasket i hovedet

”Vi startede bare på Google fra A til Z,” fortæller Jakob Pagel Andersen om deres tidlige idéudvikling.

Foto: Danske Journaliststuderende RUC

Der var styr på underholdningen til Kravling-uddelingen. Her er det Marvelous Mosell med Tue Track som DJ. Foto: Danske Journaliststuderende RUC

”Ideen kom egentlig fra en artikel fra Daily Mail, hvor der var nogle billeder af denne her dreng, der havde en ørn på hovedet. Og der synes vi bare, at der var noget ved den historie,” fortsætter Alexander Jonassen.

Denne idé blev sendt ind til Danida, som synes den var god nok til at sende de to studerende til Kirgisistan og lave en film, hvor netop denne dreng blev hovedpersonen. Historien om denne dreng var desuden også med til at lægge grundstenen til det, som Jakob Pagel Andersen og Alexander Jonassens fremtidige projekter skal handle om.

”Vi er nået frem til, at vi er meget interesseret i det nære. Den her hverdagsrealisme. Vi vil ikke vælte præsidenter eller ændre verdensorden. Ørnejægerne er jo i virkeligheden en fortælling om en far og hans søn. Det med ørnene er bare et ekstra krydderi,” fortæller Alexander Jonassen.

Læs også: RUC’er i førerfeltet til Ph.d. Cup 2014

”Jeg synes ofte, antydningen er mere interessant end det, man bare lige får klasket i hovedet,” tilføjer Jakob Pagel Andersen.

Grønlandsprojekt løber med sejren

Tilbage i Nørrebro Teater er det blevet tid til at løfte sløret for den første vinder. Imellem de tre fotoreportager og to filmiske produktioner, der er nomineret, er blandt andet billeder af et socialt belastet Grønland og en kvinde fra Næstved, der får tvangsfjernet sit barn.

Vinderen bliver afsløret: det var fotoserien fra Grønland ved navn ‘Upernavik og andre fortællinger’ , som er lavet af Dennis Lehmann fra Journalisthøjskolen.

Det blev altså ikke til en pris til Jakob Pagel Andersen og Alexander Jonassen, men de mener også selv, at det er på tide at komme videre og prøve kræfter med noget nyt:

”Det er lidt skørt med denne her nominering, for vi lavede filmen i sommer. På en eller anden måde så er vi kommet lidt videre i vores liv. Så er det lidt tilbageskuende at skulle op og stå til regnskab for den,” fortæller Alexander Jonassen.

Speak Your Mind

*