Postkort fra Folkemødet

Share


Hvad går sådan et folkemøde egentlig ud på? Hvad laver man som almindelig borger herovre? Læs her en ruc’ers første møde med Folkemødet på Bornholm.

Jeg vil gerne indlede denne artikel med en advarsel. Dette er mine ufiltrerede indtryk i nedslagsform, fra min debut som Folkemøde-deltager. Det er tiltænkt som et indblik ind i oplevelsen af dette virvar af events, politikere, kendisser og sjove indslag.folke

13:53 Jeg trisser, sammen med flere tusinde andre, ned mod hovedscenen for at høre åbningstalen. På vejen passeres mindst et dusin bevæbnede betjente, der står og skuer ud over folkevandringen. Over os suser en helikopter forbi – er det mon VIP transporten fra Rønne lufthavn? Selvom politiopbuddet er markant større til Folkemødet i år, og allerede starter på færgen herover, så føler jeg mig ikke utryg. Tværtimod. På trods af at her er nærmest Distortion-proppet, så giver alle god plads til hinanden og går i et roligt tempo. Det hænger måske også sammen med at gennemsnitsalderen er mindst ti år højere end til førnævnte gadefest.

14.25: Ingen Thorning, hun har aflyst dagens åbningstale pga. valgkampen. Til gengæld får vi en glimrende indledningstale af Bornholms borgmester Winni Grosbøll (S), der kommer med to gode råd: ”Lyt lidt højere, og skift mening mindst én gang om dagen!”. Så går en hyper-energisk Barbara Moleko på scenen med lokalt Bornholmsk backing band og spiller Poul Krebs evige klassiker ”Sådan nogle som os”, og jeg må have dagens første fadøl fra Toga Vinstue at styrke mig på.

15:10: Efter en meget kort deroute forbi DR’s liveradio scene, og forbi Liberal Alliances mastodontiske party-galaj, så går turen til Politikens højborg på solskinsøen – Gæstgiveren. Her mødes alle der ér noget før eller siden over dyre fadøl og musik. Lige nu er Joachim B. Olsen (LA) dog i debat med Jørgen Leth og Bente Klarlund om sundhed på scenen. På trods af at smide den ellers sprængfarlige debattør / kuglestøder ind i debatten, så bliver det aldrig rigtigt spændende. Heldigvis er der tusindvis af events og debatter henover de fire dage, så jeg driver hastigt videre for at opleve noget nyt.

15:30: Jeg erfarer til min store skuffelse at Søren Pape (K) har aflyst dagens debat med Cordua og Steno ombord på Konservatives skude, Grønne Inga. Vi bliver dog budt på kaffe, som vi tager imod som kompensation. Naser Khader (K) er blevet hasteindkaldt som erstatning for Pape, så vi haster videre.

15:56: Jeg tjekker lynhurtigt ind i Pressecenteret, får min akkreditaton samt gratis kaffe, og løber ned mod Dansk Folkepartis campingvogn. Ifølge programmet skal Morten Messerschmidt (DF) om blot få øjeblikke afsløre opskriften på sin livsret – suppe med østers.

16:05: Kaffen er drukket, og der er stadig ingen Messerschmidt i syne. Til gengæld bliver jeg tilbudt at komme til demonstration ved Axeltorv med organisationen ”For Frihed”. Det var dem der før hed PEGIDA, og man må give dem, at ”For Frihed” trods alt er mere mundret og mere catchy. Jeg takker dog pænt nej tak, og lister hen til Enhedslistens bod overfor, for at nasse mig til en ny kop kaffe at rense sjælen med.

16:33: Mortens hyggestund med østers var mere 28 minutters hardcore EU-bashing og 2 minutters diskussion af, at østers er den mest danske ret overhovedet, end det var den halve times stille og rolige hygge med kulinarisk diskussion, jeg havde forventet. Men når alt kom til alt, så var østerssuppen super lækker. Desuden fik jeg en officiel DF opskriftsbog med hjem, og det tæller jo også for noget.

17:20: Så går turen tilbage mod Toga Vinstue! Det forlyder at Krasnik skal være ordstyrer i en debat med flere prominente politikere om ytringsfrihed. En ting er dog sikkert ved det her Folkemøde – hvad der står i programmet, er ikke en garanti for hvem der reelt dukker op. Dog dukker politiet pludselig op og beordrer alle ud af teltet, som de så gennemsøger fra ende til anden. En politimand tager endda et maleri og vender det om, for at kigge om der skulle være gemt et mordvåben på bagsiden. Det tyder på at der dukker nogle vigtige mennesker op om lidt.

17:30: Krasnik får selskab af både Naser Khader (K), Lars Trier Mogensen fra Information, Bo Lidegaard fra Politiken og efter nogen tid Morten Messerschmidt (DF). Sikke et lineup! Google, der er arrangør af eventet, giver fri bar mens de uddeler propelhatte og lakridspiber. Diskussionen bølger frem og tilbage mellem de selvbeskrevne ”sagesløse kulturradikale” og de to politikere, men der er en god stemning.

18:28: Ulempen ved at være førstegangs besøgende til Folkemødet er, at man gerne vil nå at se det hele! Der sker konstant noget spændende, som man går glip af. Derfor forlader jeg Krasnik og kompagni inden debatten er slut. Jeg skal ud og opleve, mere og mere.

19:37: Jeg kommer en smule for sent til RUC’s arrangement om mænds manglende forståelse for ligestillingsdebatten, men formår både at kunne tage noter med en hånd, mens jeg spiser burger med den anden. Multitasking er en livsnødvendig evne at besidde på Folkemødet.

20:01: Det smukke ved Folkemødets ideal udstilles, da en ældre dame rækker hånden op for at stille et spørgsmål til kønsforskeren Kenneth Reinicke. Hun vil gerne vide, hvad det lige præcis er for en magt, som mænd skal overdrage til kvinder? For hun har arbejdet hele livet i en mandedomineret trykker-branche, og de mænd hun har arbejdet med, de har sgu aldrig haft nogen magt, som hun så skønt siger. Folkemødet er nemlig en arena, hvor man kan mødes på tværs af alder, uddannelse, beskæftigelse og klasse og udveksle ideer og erfaringer. Her er ikke nogle dumme spørgsmål – og måske har en akademiker også godt af at blive mødt med helt almindelige menneskers lavpraktiske undren engang imellem?

Resten af aftenen fortaber sig efterhånden i fadølstågerne…

Speak Your Mind

*