Præsten på Marbjerg Mark

Share
Ulla har været sjælesørger på RUC i 14 år. Hun er en samtalepartner for RUC’ere om alt mellem himmel og jord. Og også det, der måtte ligge derudover.

 

Foto: Roskilde Universitet

Ulla Enevoldsen. Foto: Roskilde Universitet

Midt i en hverdag der består af eksamener, projektarbejde og karriereovervejelser kan man have brug for en samtalepartner, der ikke er part i noget af det, men hvis hverv det er; at møde mennesket som menneske.

Det er udgangspunktet for de mange samtaler, som studenterpræst Ulla Pierrei Enevoldsen har med de studerende på RUC. Siden 2001 har hun varetaget jobbet som studenterpræst og har i gennemsnit 8-10 samtaler om ugen.

…min opgave er ikke at trække noget ned over hovedet på nogen

“Jeg har samtaler om absolut alt, der er ikke det emne eller tema, jeg ikke har stiftet bekendtskab med. Men hvis jeg skal nævne en genganger, er det opfattelsen af, at man som studerende ikke slår til, at man ikke præsterer godt nok. Tit hænger det sammen med, at de er under et stort faktuelt pres og er en individuel reaktion på almene, udbredte samfundsmæssige strukturer og tendenser  for eksempel er det udmattende for mange at være i en evig konkurrence,” fortæller Ulla Enevoldsen.

Et besøg hos Ulla kræver ikke en dåbsattest eller en trosbekendelse.

”Jeg er ikke én der tager stilling til, hvad folk tror på, og min opgave er ikke at trække noget ned over hovedet på nogen. Det ville jeg heller ikke selv bryde mig om. Min opgave er at lytte til, hvad den enkelte har at sige og være der for vedkommende, så han eller hun forhåbentlig føler sig set og hørt. Som præst er jeg et medmenneske, der især forholder sig eksistentielt til et andet menneskes situation”.

Sorg, savn og ensomhed er vilkår

Ullas arbejde som samtalepartner er en del af præsterollen og den teologiske uddannelse, men hun har dertil gennemgået en række efteruddannelseskurser i sjælesorg og er blevet undervist af præster, psykologer, psykiatere, kunstnere og mere.

” En samtale varer typisk halvanden time, men jeg er fleksibel med tiden. Alle andre steder er det typisk sådan, at alt skal være færdigt på klokkeklar tid, der helst ikke må overskrides. Sådan bør det ikke være hos en præst,” Siger Ulla Enevoldsen.

Læs også: RUC’ere arrangerede boksekamp i Guds hus

Men hvorfor er der overhovedet en studenterpræst på RUC? Har religion og tro en plads i et tempel af viden og fakta?

Vi har i mange hundrede år haft præster som samtalepartnere i Europa. Det nye er psykologer, vejledere, terapeuter. Præster på de højere læreanstalter er et udtryk for en anerkendelse af, at det eksistentielle altid spiller en rolle: Sorg, savn, ensomhed, at føle sig fremmed, alene – og at de tilstande ikke nødvendigvis skal eller kan behandles, men er vilkår. Vilkår, som man kan dele med et andet menneske, for eksempel en præst

Fakta

  • Siden 2001 har Ulla Pierrei Enevoldsen været universitetspræst på RUC og er desuden delvis tilknyttet Himmelev Kirke, som ligger cirka tre kilometer fra RUC. Universitetspræsten er betalt af Roskilde Stift / Den Danske Folkekirke, og RUC betaler for universitetspræstens kontor.
  • Studenterpræsten afholder også arrangementer, såsom en filmklub med gamle mesterværker, studiekreds om Slavoj Zizek og temadage om ensomhed og fællesskab. Du kan læse mere om universitetspræsten her: www.pastor.ruc.dk

Speak Your Mind

*