Anmeldelse: “Tanker fra en rus” sætter tanker i gang

Share

Kasper Selmar Pedersen sætter i sin romandebut et kritisk fokus på universiteternes alkoholkultur, omend den røde tråd til tider forsvinder.

Kasper Selmar Pedersen, universitetsstuderende og forfatterdebutant.

Kasper Selmar Pedersen, universitetsstuderende og forfatterdebutant.

Tanker fra en rus en ny bog af den universitetsstuderende Kasper Selmar Pedersen. Bogen stiller spørgsmålstegn ved mange af de ting, vi ser som en naturlig del af livet.

Bogen starter med at følge Peter, der lige er startet på at læse jura på Århus Universitet. Her må han hurtigt indse, at universitet ikke kun er den ophøjede læringsinstitution han forventede, men i lige så høj grad en institution hvor alkoholkulturen fylder lige så meget som love og paragraffer. Især bliver rusturen en oplevelse, der får Peter til at tænke over alkoholkulturen og den påvirkning, de ældre studerende på rusturene har på nye studerende.

Vi møder Peter 20 år senere. Han har det hele: kone, barn, villa og ikke mindst et lækkert job som advokat. Men alligevel spænder livet ben for ham. Hvordan kan man både have en forrygende karriere og have tid til kone og barn?

Et uddrag fra bogen:

”Det er koldt, det er hvidt, det er tyst, det er tildækket, det er nøgent, det er fordækt, det er december, det er januar, det er februar, det er vinter. Det er årstiden, hvor træerne mister pusten og må smide tøjet. Det er årstiden, hvor bevægelserne bliver små, nærmest krampagtige eller måske rettere fastfrosne. Det er årstiden, hvor vandet fremtræder spejlglat og perfekt.” (citat fra side 124).

Bogen er opbygget således at man få små udpluk af Peters liv, ofte med flere års mellemrum. Nogle gange er livet gavmildt og Peter flyder gennem livet. Andre gange er der langt til lykken, og Peter må kæmpe for at få livet til at hænge sammen. Rusen møder Peter flere gange i løbet af sit liv, både i form af alkohol og i følelsen af at køre derudaf på karrierevejen.

Bogen stiller spørgsmålstegn ved alkoholkulturen, universiteternes rolle og ikke mindst balancen mellem familie og arbejde samt den stresskultur der er i Danmark i dag. Samtidig er sproget i bogen kreativt med mange finurlige analogier og metaforer, der dog nogle gange næsten kommer til at fylde mere end handlingen.

 

Jeg giver bogen fire kvadratrodstegn, da jeg synes bogen ligger i den gode ende, uden at ligge helt i toppen. Bogen vinder med sit kreative sprog og anderledes opbygning, men bliver en anelse langtrukken i nogle af de midterste kapitler, hvor den røde tråd i historien er sværere at se.

4 kvadratrod

FAKTA om forfatteren
– Født i 1992.
– Tanker fra en rus er hans debutudgivelse.
– Læser økonomi på Århus Universitet, men har også læst på KU og CBS.
– Er foredragsholder om studie, stress og depression.

Læs den hvis:
– Du synes, det er interessant at få et mere kritisk blik på universiteternes alkoholkultur.
– Du synes, det er vigtigt, at vi alle stopper op en gang mellem og spørger os selv: ”Hvad vil vi egentligt med vores liv?”
– Du er træt af at læse forudsigelige bøger, du ved hvad ender med.

Læs mere på facebook.com/kasperselmar eller kasperselmar.dk, hvor du også kan købe bogen for 149 kr.

Speak Your Mind

*