RUC-studerende søger 4,3 millioner til flydende læsesal

Share

Tre RUC-studerende har fået en million kroner af Københavns kommune til at søsætte en flydende læsesal, men mangler stadig at samle 4,3 millioner ind.

Læsesalsprammen ligger pt. fortøjret i Sydhavnen. Foto: Joel Holse.

Læsesalsprammen ligger pt. fortøjret i Sydhavnen. Foto: Joel Holse.

Siden 2013 har tre ildsjæle fra RUC arbejdet hårdt for at forvandle en 100-år gammel trækpram til en flydende læsesal. Da Københavns Kommune skød en million i projektet, kom der for alvor vind i sejlene. Men kommunens tilskud kom med den betingelse, at gruppen bag den flydende læsesal selv skulle finde ud af at skaffe de sidste 4,3 millioner, som det vil koste at realisere drømmen.

Projektet startede som et initiativ, der skulle skaffe flere læsepladser for RUC’ere i København, men siden har det udviklet sig til en ambition om at skabe et alternativt studiemiljø åbent for alle studerende. Sidste sommer besøgte RUSK prammen og fik en rundvisning sammen med den konservative lokalpolitiker Jakob Næsager. Nu har RUSK taget en snak med Joel Holse, en af initiativtagerne bag projektet, om hvordan de konkret vil bære sig ad med at samle 4,3 millioner kroner ind.

“Nu har vi jo fået en million af kommunen, så er meningen at resten skal samles ind igennem en blanding af crowdfunding, ansøgninger hos forskellige fonde og så er vi i dialog om et samarbejde med Aalborg Universitet, der har en afdeling i Sydhavnen,” fortæller Joel Holse.

Ikke bare en læsesal som alle andre

Projektet anvender den populære crowdfunding hjemmeside Kickstarter til at samle penge ind. Målet er at samle 100.000 sammen frem mod februar, og gruppen har indtil videre samlet 22.760 kr ind af den vej.

“Der er stadig noget vej igen, men vi er i den grad optimistiske. Det er klart, at 4,3 millioner er mange penge for den enkelte RUC-studerende, men det er det ikke for de fonde vi søger,” siger Joel Holse.

Det er især A.P. Møller fonden og andre større fonde til byudvikling i København, som gruppen sætter deres lid til. For at kunne søge penge fra fonde, har gruppen arbejdet hårdt på at opstille business case, der skal vise at læsesalen kan drives som en økonomisk rentabel forretning. Det er planen, at læsesalen i fremtiden skal kunne drive sig selv uafhængigt af ekstern støtte.

Derfor er planen også, at læsesalen skal være et kulturelt fagligt hus med masser af tilbud i form af talks, debatter og andre events, der skal lokke folk til Sydhavnen. Hvis valget af endelig kajplads altså falder på Sydhavnen. Alle kort er nemlig stadig i spil, fortæller Joel Holse.

Holdet bag den flydende læsesal kan ikke give en konkret tidsplan for projektet, men i løbet af første halvdel af 2016 burde de vide om projektet bliver til noget i denne omgang. Hvis ikke, så er planen at revidere deres business case og søge fondpenge andetsteds.

Se gruppens indsamlingsvideo, og læs mere på deres Kickstarter-side: FB44 – Den flydende læsesal

Speak Your Mind

*