Blog: Du skal vælge nu

Share

Et hvert valg udelukker andre. Det gælder både simple valg og større valg i livet. Du er ekspert i at tage valg, fordi du har valgt en uddannelse på RUC. Men hvorfor er det så svært at tage valg? (Advarsel: i det nedenstående vil ordet valg og vælge optræde 57 gange)

Studievejlederen på arbejde et sted, hvor valg-stressen måske er lagt lidt i baggrunden  -  Roskilde Festival. Foto: Rasmus Thirup Beck

Studievejlederen på arbejde et sted, hvor valg-stressen måske er lagt lidt i baggrunden – Roskilde Festival. Foto: Rasmus Thirup Beck

Du vågner om morgenen og her starter den første valgsituation  –  at vælge tøj i et skab, der bugner af muligheder. I denne situation, er der hurtigt nogle valg, der bliver udelukket. Du tager ikke bikini på, hvis du skal til forelæsning. Du vælger ikke shorts, hvis det er vinter, fordi du kommer til at fryse, men hvad hvis du tog valget med hjertet og tog shorts på, fordi det er dem, du følger dig bedst tilpas i?

Det svære valg

I mit job som studievejleder møder jeg ofte studerende, der står i en svær valgsituation. Når du vælger en uddannelse på RUC, vælger du samtidigt også en uddannelsesrejse, hvor du selv er ansvarlig for at konstruere din uddannelse. Hvert semester, skal du beslutte hvad dit projekt skal handle om. Du skal vælge, hvilke bachelorfag du vil have. Du skal overveje om du vil på udveksling, læse kurser på et andet universitet, tage i praktik, have et studiejob, drikke øl i weekenden eller læse til forelæsning –jeg kunne blive ved med valg, du aktivt skal tage i løbet af dine år på RUC.

Blog: Gør jobsøgningen mere overskuelig, imens du skriver speciale

Ofte møder jeg dig først som studerende, når du står på den brændende platform og skal tage et valg. Det er det tidspunkt, det går op for dig, at nu er der kun en uge tilbage til at kursustilmeldingen lukker eller at i morgen er sidste chance for at søge ind på en kandidatuddannelse. Jeg er sikker på, at du gerne vil undgå panik og jeg vil gerne hjælpe, inden dine fødder bliver brændt. Derfor er der arrangementer som fx fagvalgdag, studieplanlægningscafeer og kandidatvalgsdag, hvor du har mulighed for at være proaktiv og søge informationer, der kan danne grundlag for et valg, inden panikken spreder sig.

Tvivlen opstår, når du stopper med at kigge indad og ser ud.

Du bliver imidlertid ekspert i at tage valg, når du går på RUC. Oven i uddannelsen får du en valgkompetence, fordi du konstant bliver tvunget til at reflektere over dine valg gennem studiet. Det er ofte først noget, du bliver bevidst om når du er færdig med din uddannelse.

Det perfekte valg

Jeg kan godt forstå, det er svært at skulle vælge. Jo flere alternativer der er, jo dybere vil følelsen af at have valgt forkert være, og dermed vil vi være mindre tilfredse med beslutningen. Tænk, hvis vi er gået glip af noget, ved at vælge noget fra. I mine daglige samtaler med studerende, møder jeg mange eksemplariske studerende, der har deltaget i alle arrangementer. Læst alt der findes om et fag. Talt med venner og familie. Lavet lange lister med for og imod et valg. I det hele taget afsøgt alle muligheder, men ikke er kommet nærmere et valg.

vejleder340

Camilla Bylling Lang er AC studie-og Karrierevejleder i Den centrale Studie- og Karrierevejledning.


Tvivlen opstår, når du stopper med at kigge indad og ser ud. I valgprocessen spejler vi os ofte i vores omgivelser. Du sammenligner dig med dine venner og familie. Du lytter til, hvad medierne og politikerne anbefaler dig som studerende. Du stræber efter det rigtige og perfekte valg, der fører til det perfekte job. Hvis der ikke var en deadline for kursustilmelding, kunne du tænke over beslutningen for evigt. Heldigvis tvinger virkeligheden dig til at tage et valg. Herefter opstår der imidlertid et andet problem  –  var det det rigtige valg? Kommer jeg til at fortryde det?

Nogle studerende søger konstant efter at optimere deres valg, mens andre vælger med hjertet og deres umiddelbare fornemmelse omkring et valg. Måske skal valget være en blanding mellem at tage valg med hjerne og hjertet, da det ikke altid er det rationelle, der er det mest motiverende. Jeg kan desværre ikke sige, hvad du skal vælge, men jeg kan hjælpe dig med at reflektere over dit valg og blive mere afklaret om, hvorfor du har svært ved tage valget.

Alene det, er at komme et skridt nærmere. Processen giver kompetencer, som kan bruge i mange valgsituationer fremover  –  også om morgenen når du skal vælge tøj.

Den centrale Studie- og Karrierevejledning svarer på spørgsmål om netop valg, når de afholder endnu en pop-up vejledning i studenterhuset tirsdag d. 18. november.

Speak Your Mind

*