Blog: En verden i fart, har brug for RUC som en start

Share

RUC udgør en vigtig og unik institution i vores samfund, og det må vi ikke lade gå tabt ved at blive som alle andre. Dette uddyber Studenterrådets formand, Martin Schäfer, i sit blogindlæg.

Studenterrådets formand, Martin Vitved Schäfer.

Studenterrådets formand, Martin Schäfer.

Af Martin Schäfer, formand for Studenterrådet

Engang var det sådan, at akademikere sad i deres elfenbenstårn og beskuede det samfund, de teoretiserede over. Men sådan gør vi ikke på RUC. Vi er kravlet ned fra elfenbenstårnet og ud på Marbjerg Mark, hvor vi har fået mulden ind under neglene og tager aktiv del i at udvikle vores samfund. På RUC uddanner vi os til at være fremtidens akademikere.

Fremtidens akademiker er handlingsorienteret og fast besluttet på at gøre en forskel i den verden, som vi alle sammen er en del af. Ganske ligesom vi RUC-studerende, der dagligt i projektarbejdet og i undervisningen tvinges – af os selv, hinanden og af vores undervisere – til at være kritiske overfor det bestående og altid tænke nyt og anderledes.

RUC-modellen er (stadig) vigtig

Det er vigtigt, at vi i Danmark har et mangfoldigt uddannelsessystem. Vi er forskellige mennesker, vi har forskellige faglige og metodiske behov, og det er vigtigt, at der er plads til os alle sammen i vores uddannelsessystem. Det danske universitetslandskab skal kunne forløse de behov, vi studerende har. Det er ikke kun vigtigt for os studerende, men for hele samfundet, fordi vores omverden forandrer sig hurtigere end nogensinde før, og fordi den har brug for mange forskellige fagligheder og metodiske tilgange.

Hver gang, der er en akademisk disciplin, der ophører med at eksistere i Danmark, er der en kompetence, vi som samfund mister.

I den kontekst er RUC på mange måder et unikt universitet. Problemløsning, tværfaglighed og studenterstyret projektarbejdet er de bærende søjler i den unikke uddannelsesmodel, vi har på RUC, og som ikke er at finde andre steder i det danske uddannelsessystem.

Det skal vi holde fast i, og det er vigtigt en gang imellem at huske på, hvorfor RUC er, som RUC er. Det er ikke kun fordi, vi godt kan lide at være unikke. Det er fordi, vi er det universitet, der uddanner akademikere ud fra det princip, at formålet ikke i sig selv er at kravle længere op i elfenbenstårnet, men at spadsere længere ud i den verden, der omgiver os, og forandre den.

Det studenterstyrede projektarbejde er vigtigt, fordi vi studerende på egen krop får erfaringer med at udvikle et projekt, der starter med et stykke hvidt papir i gruppedannelsen og slutter med en gennemarbejdet analyse af en konkret udfordring, som vi forsøger at præsentere svaret på. Fra idéfasen til aflevering er det os selv der udvikler projektets indhold, form og proces. De erfaringer er guld værd.

Den kritiske tænkning som RUC’s uddannelsesmodel baserer sig på, er vigtig fordi vi studerende uddannes i aldrig at stille os tilfredse med det bestående. Vi tror ikke på, at alting er perfekt og at ingenting kan gøres bedre eller anderledes. Derfor er indholdet af vores uddannelser og den grundlæggende akademiske tilgang, vi har på RUC, altafgørende for vores mulighed for efter endt studie at se på verden med andre briller, end traditionelle akademikere.

De tværfaglige, praksisnære uddannelser er vigtige, fordi vi RUC’ere ikke kun uddanner os i en faglighed; vi uddanner os i lige så høj grad i en række metoder og færdigheder, som sætter og i stand til at løse problemer i den virkelige verden. Kombinationsuddannelserne, hvor vi studerende selv vælger, hvilke fagligheder der bedst bidrager til vores personlige akademiske udvikling, og princippet om praksis i uddannelsen, hvor vi bliver i stand til at anvende teorierne og metoderne på konkrete problemer i verden omkring os, er og skal være uvurderlige og bærende principper i den RUC’ske model.

Der er brug for os alle sammen

RUC er som universitet en ekstremt vigtig institution i Uddannelsesdanmark, og det alene fordi vi på RUC kan noget, som de ikke kan andre steder. Selvom man nogen gange kan få det indtryk i den offentlige debat og fra politikernes mund, så findes der ikke én rigtig måde, at lave uddannelse på.

Vi skal ikke alle sammen være ingeniører, filosoffer, gymnasielærere, biologer, designere, økonomer eller arktisforskere. Men der er brug for hver og én af os. Vi skal ikke alle sammen være individualister og specialister. Men vi skal heller ikke alle sammen være projektledere og generalister. Der er brug for os alle sammen. Der er ikke en eneste faglighed, vi som samfund kan undvære. Hver gang, der er en akademisk disciplin, der ophører med at eksistere i Danmark, er der en kompetence, vi som samfund mister.

Et mangfoldigt uddannelsessystem kræver plads til de tilgange og uddannelsesmodeller, vi har på RUC. Der er brug for det studenterstyrede projektarbejde, den kritiske tænkning og de tværfaglige, praksisnære uddannelser, fordi det sætter os i stand til at arbejde i teams og styre projekter, når vi en dag er færdige på universitetet.

Det er blandt andet det, samfundet har brug for. Og det er lige præcis det, RUC kan.

Comments

 1. What a plusreae to meet someone who thinks so clearly

 2. I think I read somewhere that Joss decided that Zoe was born in space, and yes was raised in a military environment. I wish I could cite that for you, but I think you may be correct. And I very much like your plot bunny – did you write a fic to go with it by any chance?

 3. Hello! I got to your page from its ranking on Google and as a search optimizer I believed that I’d share this tip with you about how you may be ranking higher, there’s a WordPress Plugin for SEO that does automatic SEO for your web-site, automated SEO add-ons like this are brand new to the weblog scene so possessing this would give your web site a huge jump in visitors. If you are serious about creating your weblog get bigger and make funds then check it out by clicking my name.

 4. Cool article. I agree with you on several points that you write about but especially number four. Starting a business as an entrepreneur or starting a blog should first be because you have a passion for what you wish to do. Being successful is obviously more vital to someone pouring money into a new business venture compared to someone using their time to write on a personal blog. However, I understand the concept you are getting at. Starting a blog to simply to make money without being interested and passionate in the subject will not get you very far.

 5. Hallelujah! I needed this-you’re my savior.

 6. Hooi lieve Marion en Pete,We denken aan jullie. Jullie weten dat de deur hier wijd open staat! En met de auto zijn we zo bij jullie!Liefs

 7. Hi, Sheila. That's what I read too. Children reared in multilingual homes do not have trouble or confusion at all. They just pick up all the languages they are exposed to.

 8. I just want to tell you that I am all new to blogging and site-building and actually savored this web site. Very likely I’m want to bookmark your blog post . You really have very good posts. Thanks a bunch for revealing your web-site.

 9. buenos dias quisiera que me enviaras una cotizacion de 3 dias y 2 noches fecha 30 de noviembre con regreso el 2 de diciembre en el hotel Hotel Bickell Bay*** con todo incluido y para pagar en Bs, Gracias espero tu respuesta

 10. This was especially helpful to me. I don't think the terms "paranormal" and "urban" are helpful in figuring it out. At times, these seem to bleed into each other or be so similar that I don't see the point of the distinction. I guess it is helpful if people aren't as into romance. Great post.My recent post

 11. Aaah merci Pedro! Désolée, c’est vrai que Paris,c ‘est pas le centre du monde. On m’a invitée à Bordeaux, mais j’ai un truc ce jour là…sinon, je serai en concert le 5 au rond-point de Girac…non c’est pas vrai.Panique organique est pour l’instant un one shot…je ne sais pas si ce serait judicieux de faire une suite…à voir…je réfléchis et je vous dis.

Speak Your Mind

*