Blog: Kender Esben Lunde overhovedet sit område?

Share

Der skal skæres på de “kornfede” universiteter, mener uddannelsesminister Esben Lunde (V). Han ved bare ikke selv, hvordan regeringen allerede har skåret ned, fortæller Frit Forum.

Af: Jacob Bjelskov Jørgensen, studerende på Roskilde Universitet og medlem af Akademisk Råd for Frit Forum Roskilde.

Jacob Bjelskov Jørgensen. Foto: Frit Forum

Jacob Bjelskov Jørgensen. Foto: Frit Forum

Lørdag den 29. august kunne man i en række medier læse, at regeringen har besluttet at skære et milliardbeløb på den danske uddannelsessektor. I forbindelse med nyheden udtalte Esben Lunde, at flere af uddannelsesinstitutionerne er “kornfede” og derfor må forventes sagtens at kunne spare på indkøb, bureaukrati og den slags.

Problemet er bare, at universitetssektoren faktisk er underlagt den årlige grønthøster-besparelse.

I flere artikler kunne man også læse, at uddannelsessektoren har været fritaget for den såkaldte grønthøsterbesparelse på 2 procent om året. Man måtte altså forstå, at uddannelsessektoren tilsyneladende er priviligeret i forhold til andre velfærdsområder og derfor må forventes at kunne holde for. Problemet er bare, at universitetssektoren faktisk er underlagt den årlige grønthøsterbesparelse.

Kan føre til fyringer

Da Esben Lunde tiltrådte som minister, var der ellers begejstring at spore. Rundt om i universitetsverdenen så man frem til at få en minister, som kendte til området (Esben Lunde har en ph.d.) og derfor måtte forventes at kende til de udfordringer, som sektoren står med.

Læs også: Utilfredse medarbejdere og studerende gav mundtlige lussinger til bestyrelsen

For mig som studenterpolitisk aktiv vækker ministerens udmelding derfor undren. Ved Venstre og Esben Lunde ikke, at universiteterne allerede nu er ramt af besparelser med så kreative navne som grønthøsteren, dispositionsbegrænsning og nu omprioriteringsbidrag? På Roskilde Universitet mærker vi besparelserne hver eneste dag. I år har vi allerede sagt farvel til 24 medarbejdere som følge af besparelser. Og med Venstres forslag vil vi formentlig skulle sige farvel til yderligere 30 medarbejdere. Det vil være naivt at tro, at det ikke vil ramme uddannelseskvaliteten og bringe uddannelsesområdet flere år tilbage.

Invitation til ministeren

Vi forsøger dagligt som vi naturligvis skal at indrette og drive universitetet på den mest optimale måde. Men nu er vi nået til en grænse. Uddannelseskvaliteten forringes, forskerne, og dermed forskningen, rammes af Venstres sparepolitik.

Læs også: Et andet universitet blokerer rektoratet - igen

Vores første antagelse om, at ministeren kender til vores sektor, var formentlig forkert. Derfor vil vi i Frit Forum gerne opfordre Esben Lunde til at besøge RUC, så han ved selvsyn kan konstatere, at vi allerede er spændt hårdt for, samt at vi dagligt arbejder benhårdt med at uddanne dygtige kandidater og bedrive forskning i verdensklasse. Et arbejde, som Venstre risikerer at sætte over styr.

 

Speak Your Mind

*