Debat: Derfor hævede vi blokaden

Share

Torsdag nat sluttede Et Andet Universitet efter ni dage sin blokade af RUC’s rektorat, men kampen er ikke stoppet af den grund. ‘Vi er her stadig’, fortæller studenterorganisationen selv.

Foto: Oliver Nyberg

Et Andet Universitet nåede under blokaden af rektoratet at sætte sit helt eget præg på RUC. Foto: Oliver Nyberg

På RUC er der blevet åbnet et rum. I en bygning lidt til højre for kvadratrodsporten, som de færreste studerende kender særlig godt, er de vante arbejdsgange for en stund brudt op. De ansattes målrettede og arbejdsomme skridt ned ad gangen er blevet erstattet af barfodet slendren og afslappede samtaler. RUCs rektorat, som er centrum for den enstrengede ledelsesstruktur, der siden 2003 har været tvunget ned over de danske universiteter, har i lidt over en uge været et rum for demokratisk og åben samtale. Her er det blevet klart for mange, at det er muligt at forestille sig et andet universitet end det, vi har i dag.

Læs også: Et Andet Universitet blokerer rektoratet - igen

Vi er blevet flere. Vi er blevet stærkere. Og når dette rum i dag forlader rektoratet, forsvinder det ikke. Det siver ud i hver en krog af vort elskede universitet, og det sætter sine spor i resten af landet, og det forbinder os til resten af verden, hvor de studerende langt om længe er begyndt at rejse sig. Mange har følt sig usikre og bange, fordi ledelsen og regeringen konstant presser de studerende hurtigere gennem uddannelsessystemet og stiller de ansatte fyringsrunde efter fyringsrunde i udsigt. Fremover vil det være klart, at heller ikke ledelsen eller regeringen kan føle sig trygge. For vi er her stadig.

Et Andet Universitet, blokade. Foto: Oliver Nyberg

Området foran rektoratet fungerede både som spise- og sove- og debatrum under blokaden. Foto: Oliver Nyberg

Kravene er ultimative

Et Andet Universitet har valgt at hæve blokaden af RUCs rektorat. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi er trætte, og at vi stopper, selvom vore krav på ingen måde er blevet indfriet. Men disse krav er stadig ultimative. Vi kræver et frit og demokratisk universitet, der ikke styres af erhvervslivet og ikke tæmmes af regeringens reformer. Og vi kræver, at ledelsen stopper med at rette ind og fyre vort højt værdsatte personale.

Vi nægter at følge systemets retningslinjer, og vi opfordrer RUCs ledelse til heller ikke at gøre det.

Vi har på intet tidspunkt haft nogen illusioner om at forandre systemet grundlæggende på ni dage. På et møde med rektor, Hanne Leth Andersen, i går onsdag blev det bekræftet, at vore opfattelser af, hvordan kampen for et bedre universitet skal foregå, afviger fundamentalt fra hinanden. Vi vil ikke indlade os på realpolitiske småtiltag og håbløse forsøg på at få det bedste ud af en elendig situation. Vi vil stå idealistisk fast på, at intet forandrer sig, før alt forandrer sig. Og efter de sidste ni dage står vi stærkere end nogensinde.

Fremdriftsreformen i modvind

Vi har udvidet rammerne for, hvad der kan tales om, når universitetets fremtid diskuteres. Kolonikritisk curriculum og kønspolitik er i vores forum blevet ligestillet med økonomi. Og rigtig mange studerende og ansatte har været forbi for at høre, hvordan universitetet kan blive et bedre og mere menneskeligt sted at være. Til dem skal der lyde et stort tak for deres støtte. Det betyder også, at næste gang vi råber op, vil vi råbe endnu højere. At samle folk om vores sag er måske den vigtigste opgave, vi har. Det er ikke nogen lille opgave i en tid, hvor folk tvinges til at skynde sig med toget til Trekroner, haste igennem en forelæsning og skynde sig hjem igen, og hvor man maksimalt må klage over en dårlig eksamen, men endelig skal lukke munden, når det handler om universitetets underliggende strukturer.

Læs også: Debat: Drøm højere Hanne

Men vigtigst af alt er det, at grunden faktisk ryster under Fremdriftsreformen. Universitetsfolk og erhvervsliv er blevet overbevist om dens katastrofale konsekvenser, ja, selv politikerne er ved at komme til fornuft, som det blev tydeligt ved en paneldebat i mandags. Vi mener, at vore protester har spillet en helt central rolle i forbindelse med denne holdningsændring, og derfor fortsætter vi naturligvis kampen på højeste blus. Vi nægter at følge systemets retningslinjer, og vi opfordrer RUCs ledelse til heller ikke at gøre det. Allerhelst vil vi afvise regnskabstænkning og ufornuft i samlet flok.

For et frit og demokratisk universitet!

Tals- og kontaktperson for Et Andet Universitet er Henrik Skaaning.

Speak Your Mind

*