Debat: Skriv speciale om løsninger på klimakrisen

Share

Klima-, energi-, og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen skriver om sit ønske om, at specialestuderende - fra alle fag - vil tage klimaforandringer op.

Løsningerne på klimaforandringerne kan komme fra specialeskrivere håber klimaminister Rasmus Helveg Petersen. Foto: Ulrik Jantzen.

Løsningerne på klimaforandringerne kan komme fra specialeskrivere håber klimaminister Rasmus Helveg Petersen. Foto: Ulrik Jantzen.

Kære kommende specialestuderende,

Jeg har en udfordring til jer. I løbet af jeres arbejdsliv, skal vi have omstillet Danmark til udelukkende at køre på grøn energi. Derfor opfordrer jeg jer til at gå i gang allerede nu, ved at skrive jeres speciale i samarbejde med mig og mit ministerium, og bruge jeres evner, viden og kreativitet til at bekæmpe klimaforandringerne.

Regeringens mål er, at vi bliver fri af kul, olie og benzin i 2050. Det bliver et renere og sundere samfund uden bilos på gaderne og uden luftforurening fra kraftværkerne. Det vil også blive et mindre larmende samfund hvor bilerne støjer mindre, fordi mange kører på el. Men først og fremmest bliver det et samfund, der beskytter vores fælles klima.

Ikke alle grønne løsninger er tekniske, nogle handler om at flytte holdninger til forbrug af energi, og andre om hvordan vi f.eks. indretter et roadpricingsystem, der belønner de, der kører grønt uden at straffe dem, der har brug for at køre langt. Med andre ord er der nok at tage fat i uanset hvilken studieretning I er i gang med.

Danmark kan ikke bekæmpe klimaforandringerne alene. Men ved at gå forrest viser vi resten af verden, at et rigt velfærdssamfund sagtens kan bygge på ren energi. Og ved at være first mover kommer vi først med løsningerne, der kan eksporteres til resten af verden. Det er nemlig min ambition, at vi skal leve af at passe på klimaet.

Tænk med

Vi ved, at det både er teknisk muligt og økonomisk forsvarligt at gennemføre omstillingen frem mod 2050. Men også, at ikke alle løsningerne er klar til at blive rullet ud. Derfor vil jeg gerne invitere jer til at tænke med. Vi får nemlig brug for at blive bedre til at lagre energi, vi skal have udviklet idéer til hvordan vi bruger energien smartere, og finde ud af hvad der skal til for at transporten bliver grøn.

Læs også studiestartshilsenen fra Uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (R)

Ikke alle grønne løsninger er tekniske, nogle handler om at flytte holdninger til forbrug af energi, og andre om hvordan vi f.eks. indretter et roadpricingsystem, der belønner de, der kører grønt uden at straffe dem, der har brug for at køre langt. Med andre ord er der nok at tage fat i uanset hvilken studieretning I er i gang med. Fælles for alle løsningerne er, at de bliver efterspurgt i hele verden, og at de skal udvikles i løbet af de næste 35 år, mens I er på arbejdsmarkedet.

Derfor håber jeg I vil være med. De studerende, vi ender med at indgå en aftale med, vil få tilbudt 2 sparringsmøder i processen, og mit ministerium vil stille viden til rådighed for dem. Når specialet er færdigt glæder jeg mig til at se resultatet og diskutere perspektiverne med jer. Og så er det mit håb, at de færdige specialer bliver så gode og perspektivrige at resultaterne ender med at blive behandlet i folketingssalen en dag. Jeg glæder mig til samarbejdet

Læs mere her

Speak Your Mind

*