Gruppearbejde er både konfliktløsning og rødvin

Share

Mens 1. semesterstuderende sidder og sveder over deres første projekt, har RUSK besøgt en projektgruppe fra 5. semester til en lille snak om kommunikation, gruppedynamik og vigtigheden af rødvin i projektarbejde.

ingen foto-kredit nødvendig

Mange grupper har allerede afleveret deres projekter, men adskillige sidder endnu og sveder.

Intensivperioden har lagt RUC ned, og mange førsteårsstuderende skriver deres første større projekt nogensinde. Men hvad med dem, der har prøvet det rigtig mange gange før? Bliver projektarbejdet bare en naturlig del af at være RUC-studerende? Er det ligeså nervepirrende som på første semester og hvad har man egentlig lært? Vi har spurgt en gruppe fra 5. semester om deres udfordringer og gode råd til et godt projektarbejde.

Der er en afslappet stemning i den lille lejlighed, da vi møder Svea, Amanda, Jesper og Christopher en torsdag aften. De spiser pizza og drikker rødvin, mens vi snakker og i det hele taget synes man ikke at kunne spore nogen form for tidspres.

“Det første semester, der vidste jeg ingenting,” lægger Christoffer ud.

Svea supplerer: “Der er ikke nogen, der sætter rammerne for en og siger: »sådan her laver I en intensiv periode«, og det synes jeg var rigtig hårdt de første par gange, det der med at lære at tage hjem og så også holde fri.”

Læs også: Tre gode råd til intensivperioden

“I princippet kunne man jo læse hele tiden,” siger Amanda.

“Det er tit heller ikke det der kommer det mest konstruktive ud af. Der kommer også noget godt ud af at være sociale i en gruppe. Det har vi i hvert fald fundet ud af. Det første vi gjorde på første semester, var at holde tapas-aften og drikke vin,” siger Svea, mens de andre nikker og smiler.

Man skal turde løse konflikten

Selvom det også hjælper på det faglige, at have det godt sammen socialt, så kan det også rumme udfordringer. Hvis man er for gode venner, tør man måske ikke ødelægge den gode stemning ved at påpege problemer. Gruppen mener, at det er vigtigt, at man løser konflikter på en ordentlig måde.

“Jeg har prøvet, at skulle smide en ud af gruppen. Det er ikke sjovt. Det vil jeg faktisk sige er den største udfordring. Personen røg ikke bare ud af gruppen, han røg ud af RUC. Han havde absolut intet skrevet, intet læst og han dukkede ikke op til andre møder end vejledermøderne,” fortæller Christoffer.

Amanda nikker og supplerer:

“Det bedste råd i forhold til at tackle konflikter er »Gør det!« Bare gør det. Men lad være med at sidde 5 personer over for en person og sig: ”Du gør ikke sådan her og sådan her”, men tag den på to mands hånd. Jeg tror det skal gøres lidt følsomt.”

Ifølge gruppen skal man heller ikke gå i panik, hvis projektskrivningen viser sig at være problematisk.

“Nogle af de projekter man lærer mest af, er ikke de bedste projekter, det er tværtimod dem, der sejler mest. For så lærer man også, hvad man ikke skal gøre. Vi har stået mange gange og tænkt, »Det er et mirakel, hvis det her projekt bliver færdigt«. Og så formår man at hive den hjem alligevel,” siger Svea.

At skrive projekt er ligesom at tage opvasken

Spørger man gruppen om de er tilfredse med gruppearbejdet som arbejdsform, så kommer der positive svar.

Svea svarer entusiastisk: “Lige så snart jeg har skrevet eller læst noget, så har jeg et behov for at dele det med de andre. Man vænner sig til, at der altid er nogen, man kan vidensdele med, og så bliver det bare bedre.”

“Det er fedt, at man faktisk kan producere noget, der er ret godt, fordi man er mange om det.  Ligesom at tage opvasken – det er også bare mere effektivt, hvis man er flere,” siger Amanda eftertænksomt.

Gruppen har også et par gode råd, som de hellere end gerne deler ud af.

Amanda er i sit es: “Skriv, skriv, skriv så meget I kan og snak sammen, både personligt og fagligt, og sørg for, at der er en god tone. Og pas på hinanden. Det er så meget peace and love.”

“Det er så meget RUC. Og drik så noget rødvin,” supplerer Svea.

Opfordringen er hermed videregivet.

Speak Your Mind

*