En forårsdag i (panik)helvede

Share

I onsdags tørnede cirka 250 journaliststuderende fra hele landet sammen i Aarhus til uddannelsens svar på ’point of no return’ - praktiksøgningen. Den halvårlige Panikdag er en rutsjebanetur af eufori, gråd, kaos og drama, når der kæmpes om at få drømmepraktikpladsen.

Glade RUC'ere vender hjem. Foto: Maria Bendix Olsen

Heldigvis var der grund til jubel for langt de fleste RUC’ere, der tog til journalisternes Panik Dag i Aarhus. Foto: Maria Bendix Olsen

En studerende står i hjørnet af et undervisningslokale, og taler med en repræsentant for P4 Nordjylland. Hun har egentlig slet ikke søgt pladsen, men vil enormt gerne lave radio, og P4 har en ledig plads. I Nordjylland, vel at mærke. Før hun får snakket sig varm, afbryder P4 repræsentanten hende med spørgsmålet:

“Hvor bor du henne i landet?”

“Altså jeg bor i Odense, men jeg har egentlig aftalt at flytte sammen med min kæreste i København efter sommeren, ” svarer hun med lettere bævrende stemme.

”Du er godt klar over at stillingen er i Nordjylland, ikke? ”

”Jo … ,” hun tøver et kort øjeblik, som for at samle mod til sig, inden hun hiver sin telefon frem.

Det skal lige afklares med kæresten, at hun kan komme i praktik, men at hun altså bliver nødt til at flytte til Nordjylland. Tårerne begynder at trille ned af hendes kinder, da hun pludselig udbryder, at hun ikke kan tage imod stillingen alligevel. Hun stormer ud af lokalet, mens repræsentanten fra P4 allerede har henvendt sig til den næste i rækken.

Radiodrømmen brast i Match Room, hvor medier, der mangler praktikanter, kan slå stillinger op. Klokken er lidt over 10, og lokalet har kun været åbent i få minutter. Det er bare en halv time siden, at der blev blæst i tågehornet som tegn på, at der nu måtte underskrives praktikaftaler, og panikken gennemsyrer allerede bygningen.

Jeg vidste ikke, at jeg ville reagere så vildt, jeg begyndte bare at ryste!

Oversigten i match room. Foto: Simon Freiesleben

Oversigten i Match Room. På nuværende tidspunkt er det stadig muligt at komme både til Bruxelles og Horsens. Foto: Simon Freiesleben

Panisk ekstase

Dette er blot et lille snapshot af dagen, som alle landets journaliststuderende både frygter og ser frem til. Store Match Dag, eller Panik Dag som den kaldes blandt studerende, bliver afholdt hvert halve år. Det er her, at de studerende fra både Roskilde Universitet, Syddansk Universitet og Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX) mødes og indgår aftaler om praktik med medierne. Det er her, at drømme bliver indfriet eller knust.

Før Panikdagen ligger et længere forløb, hvor de studerende laver hjemmesider med profiler af sig selv, tager til Åbent Hus arrangementer på medierne og skriver ansøgninger. På selve dagen får medierne lov til at læse ansøgningerne igennem, indtil klokken slår 9:30 og lyden af et hæst båthorn forstærket af en megafon skærer gennem al snak. Nu må der underskrives kontrakter, og helvede bryder løs.

Se Journalisten.dk’s video fra Panikdag i maj 2013: Så vild er Panikdagen

Af de 29 RUC’ere, der tog til Aarhus, kunne 26 vende hjem med underskrevne praktikaftaler i hus.

Maria Bendix Olsen, studielektor i Journalistik på RUC, synes overordnet, at dagen gik godt, men er ærgerlig på vegne af de tre studerende, der fortsat mangler at få en plads.
”Nogle oplever dagen som kaotisk, men fantastisk, fordi de får deres favoritplads. Men der er også en gruppe, der oplever det som et kæmpe pres og en meget stressende oplevelse at blive udsat for,” fortæller hun.

Jeg synes, det er ærgerligt for både studerende og medier, at det går så hurtigt.

Selvom du er vildt godt forberedt, så kan du pludselig ende i en uheldig situation, hvor det kan være svært at se skyggen af nogen praktikplads. Maria Bendix Olsen uddyber: ”For selvom de har investeret en masse energi i det og har gode profiler, så kan uheld og dårlige placering kombineret med, at mange medier ikke ringer, betyde, at de ender med at stå uden en plads. ”

Foto: Lau Aaen

Flokke af studerende venter håbefuldt på at blive kaldt til samtale på deres foretrukne praktiksted. Foto: Lau Aaen

Det går vanvittigt stærkt

Netop placeringen er det, som mange studerende kuldsejler på. På selve dagen er medierne spredt i undervisningslokaler ud over hele skolen, hvilket skaber kæmpe dilemmaer. Som studerende bliver man nødt til at vælge et bestemt medies dør at vente ude foran. Står du foran den rigtige dør og bliver kaldt ind, så er alt godt. Men hvis du ikke bliver kaldt ind, så er der ingen garanti for, at du bliver ringet op af andre medier, der reelt er interesserede i en.

Læs også: Kommentar: Når Journalistik møder RUC-logik

Bliver man ikke kaldt ind til samtale, kastes man nu ud i et vanvittigt kapløb mod tiden. Panikdagen er for alvor skudt i gang, og midtergangen på DMJX eksploderer i hektisk aktivitet. Studerende løber forbi hinanden i alle retninger, mens de febrilsk både taler i telefon og forsøger at nærlæse kort, der angiver hvilke medier, der bor i hvilke lokaler.

Helt galt går det, hvis man skal fra TV2 til DR, der ligger i separate bygninger på hver side af skolen. Her kaster studerende sig ind i ventende taxier, for ikke at spilde så meget som et sekund.

De studerende har gjort det samme, som de gør hvert år: De søger de store, prestigefyldte steder.

Panikdagsturisme er en reel problemstilling, da der efterhånden er så mange, der tager med for at passe telefoner eller blot observere kaosset, at det gør hele dagen endnu mere ubehagelig.

På Twitter forlyder det, at Børsen har afsat alle deres ti praktikstillinger blot tre minutter efter, at starthornet lød. Samme tendens gør sig gældende hos flere andre medier, og det er en skam, mener Maria Bendix Olsen:

“Når man kan se, at medierne ansætter folk inden for de første to til fem minutter, så prioriterer de ikke at ringe folk op, der ikke står foran deres dør. Jeg synes, det er ærgerligt for både studerende og medier, at det går så hurtigt.”

Engang var tanken, at der skulle være tid til deciderede ansættelsessamtaler. Men i dag er tempoet skruet så højt op, at der knap kan være tid til overhovedet at læse ansættelseskontrakter igennem, før de bliver skrevet under.

”Jeg vidste ikke, at jeg ville reagere så vildt, jeg begyndte bare at ryste!” forklarer en glad, ung praktikant sin veninde, mens hun vifter med sin kontrakt i hånden. Klokken har knap slået 11, og campus er præget af en underlig blanding af eufori og dommedag.

Kolde hoveder og varme hjerter

Pia Færing, der er praktikkoordinator på DMJX, roser de studerende for at holde hovedet koldt i år.

”De studerende har gjort det samme, som de gør hvert år: De søger de store, prestigefyldte steder. Men når den drøm jo ikke kan opfyldes for alle, skal de i år have ros for, at de forstod at navigere i kaos, ” udtaler hun til Journalisten.dk

Læs Journalisten.dk’s artikel: Her er 16 praktiksteder, du også kan søge

RUC'ernes tur til Aarhus blev forsinket på grund af en bombetrussel i Odense. Foto: Maria Bendix Olsen.

RUC’ernes tur til Aarhus blev forsinket på grund af en bombetrussel i Odense. Foto: Maria Bendix Olsen.

Fra RUC’s side gør man dog meget ud af, at de studerende ikke skal føle, at de står alene i praktiksøgningen. Derfor tager man afsted som samlet hold dagen forinden sammen med et lille hold af undervisere og hjælpere fra universitetet.

”Vores rolle er at holde hovedet koldt, have overblikket over frie pladser og sparre med dem, der ikke får en af deres førsteprioriteter. Så kan vi for eksempel sige, at ’der er en plads på det her medie, som er i dét der lokale’, og så går en af hjælperne med dem derhen. Og så er det selvfølgelig op til dem at afgøre, om det er noget for dem, ” fortæller Maria Bendix Olsen.

Læs også: Blog: Gør jobsøgningen overskuelig imens du skriver speciale

Den gode holdånd er med til at sikre, at de, der ikke er så heldige at få plads i første omgang, i de fleste tilfælde kan få en plads i anden omgang, som de oftest ender med at blive glade for.

Det er tydeligt at mærke, hvor vigtigt det store sammenhold er på en dag som denne. De RUC-studerende har base i kantinen, centreret omkring studiesekretæren Merete Breilev, der i vanlig stil sidder med øresnegl og holder det store overblik.

Klokken er ved at slå tolv, da dagens sidste RUC’er vender tilbage til bordet med en underskrevet kontrakt. Lidt over to timers drama, panik og frustration forløser sig i klapsalver, jubel og tårer rundt om bordet. Det er tydeligt, at de varme hjerter ikke blev glemt til fordel for de kolde hoveder. Har man begge dele med sig, så har man en chance mod selv den værste panik.

Speak Your Mind

*