Forskerblog: Ikke belæg for dagpenge-konklusion

Share

Arbejdsmarkedsforsker Bent Greve er ikke imponeret over mediernes konklusioner om effekten af den kortere dagpengeret.

greve340Så kom historien atter en gang  –  kortere dagpengeperiode får folk til at komme i arbejde. Men antallet der ud fra den givne definition er kommet i arbejde er kun steget endog relativt lidt, og den definition der anvendes er:

”En afgang til beskæftigelsen er defineret som 5 uger uden nogen offentlig ydelse kombineret med en lønindkomst i måneden” (fra www.kraka.dk notat som er brugt til avisartiklen i Jyllands Posten herom).

Grundlæggende er der brug for større aktivitet i dansk økonomi for at få flere i arbejde. Der er næppe brug for stramninger i dagpengesystemet.

Men en lønindkomst siger intet om omfang, om den vedvarer, og om det er arbejde, som anvender den lediges kvalifikationer. Derfor kan tallene heller ikke anvendes som udtryk for, at en kortere dagpengepeiode får flere i arbejde.

En lønindkomst er ingen garanti for tilbagevenden til arbejdsmarkedet. Det kan være udtryk for det for nogen, men kan sagtens være et desperat forsøg på at undgå at ryge ud af systemet og være helt uden økonomisk indtjening. Vi ser derfor, at der vil være flere der i de kommende år står uden social dækning og er afhængig af familie, venner eller aktiviteter udenfor den officielle økonomi.

Grundlæggende er der brug for større aktivitet i dansk økonomi for at få flere i arbejde. Der er næppe brug for stramninger i dagpengesystemet, da det økonomiske tab ved at være ledig i stedet for at være i arbejde allerede i dag er meget højt. Konsekvenserne af langvarig ledighed er derfor økonomisk og menneskeligt set allerede meget høje.

 

Comments

  1. hva det er vel Arbejdsmarkedsforsker Bent Greve og ikke Arbejdsmarked Bent Greve – med mindre der oprettet et særlig arbejdsmarked for nyuddannet RUC´er der hedder Bent Greve?

  2. Høhø. Tak for information. Det er rettet nu.

Speak Your Mind

*