Forskernes enevælde har nået sit endeligt

Share

Fremtidens forskning skabes både af fritidsnørder og professionelle videnskabsmænd. Det illustrerer en ny dokumentar, der er skabt af ph.d-studerende, Alfred Birkegaard.

Novozymes' science manager Gernot J. Abel (i midten ved bordet) taler med Labitats grundlægger, Martin Malthe Borch (ved bordet til højre). Foto: Alfred Birkegaard.

Novozymes’ science manager Gernot J. Abel (i midten ved bordet) taler med Labitats grundlægger, Martin Malthe Borch (ved bordet til højre). Foto: Alfred Birkegaard.

I et interimistisk kælder-laboratorium med køkkengrej som det primære udstyr tester, bygger og leger entusiastiske amatører sig frem til nye løsninger på videnskabelige problemer. På laboratoriets beskedne dørskilt, står der ’Labitat’, men navnet er alligevel kendt af forskningsmastodonten Novozymes, hvis årlige forskningsbudget lyder på en milliard danske kroner. Det umage par har nemlig indgået et forskningssamarbejde.

Mægleren bag samarbejdet er ph.d.-studerende i videnskabsfilosofi ved Roskilde Universitet, Alfred Birkegaard. I forbindelse med sin ph.d. har han lavet en dokumentar om nødvendigheden i at gentænke videnskabelige rutiner.

Alfred Birkegaard blogger også for RUSK. Læs bloggen her

“Det går op for flere og flere, at vi står overfor nogle udfordringer, hvor de eksisterende systemer og discipliner ikke er tilstrækkelige,” forklarer instruktøren.

Universitetets rolle må udvikles, for at efterleve og udnytte de nye muligheder, kulturer og fællesskaber, der vokser frem i hele verden.

I dokumentarfilmen ’Collaboration – On the Edge of a New Paradigm?’ undersøger Alfred Birkegaard og hans hustru Katja Gry Carlsen potentialet i kollaboration, som samarbejdsmodellen også kaldes.

Samarbejde kan redde liv

Kollaboration kan andet end at etablere forskningssamarbejde. Metoden har skabt revolutionerende resultater indenfor HIV-forskningen. På tre uger løste 50.000 almindelige mennesker et 15 år gammelt forskningsproblem.

Alfred Birkegaard, der er ved at lægge sidste hånd på sin ph.d-afhandling på filosofi, har også filmet en dokumentarfilm i forbindelse med stipendiatet. Overskud. Foto: Privat.

Alfred Birkegaard, der er ved at lægge sidste hånd på sin ph.d-afhandling på filosofi, har også filmet en dokumentarfilm i forbindelse med stipendiatet. Overskud. Foto: Privat.

Det skete gennem computerspillet FoldIt, der forener tidsfordriv med forskning. Spillet udnytter menneskets exceptionelle evne til at genkende mønstre, hvilket er en vigtig forskningsopgave.

“FoldIt er massekollaboration, der er blevet faciliteret gennem nettet. Denne form for ’gamification’ kommer vi til at se meget mere af i fremtiden,” siger ph.d.-instruktøren.

Inden for medicin er der et stort behov for forskning i celleproteiners mønstre. Foruden HIV-forskning bidrager FoldIt også til behandlingen af Alzheimers og Cancer.

Universitetets nye rolle

Den nye strømning kan have vidtrækkende konsekvenser for universiteterne. For når forskningens bidragsyderne bliver flere, må videnskabens traditionelle monopolindehavere tænke nyt.

”Universitetets rolle må udvikles, for at efterleve og udnytte de nye muligheder, kulturer og fællesskaber, der vokser frem i hele verden,” forklarer Alfred Birkegaard.

Formlen til fremtidens universitet lyder umiddelbart meget kompleks, men faktisk kan store dele af den findes ved at kigge i historiebøgerne.

”Universitetet må gå tilbage til sine rødder  –  vidensskabelsen, søgen efter sandheden, udforskning af verden. Det er så meget mere end en fabrik, der producerer videnskabelige artikler,” fortsætter han.

Filmens sprog

Dokumentarfilm er langt fra en obligatorisk del af en ph.d.-afhandling. Forklaringen på særsynet er, at filmen i sig selv er et eksempel på samarbejdsdrevet vidensudvikling og -deling.

“En artikel bliver måske læst af en håndfuld mennesker hver for sig. En dokumentar bliver derimod set i en biograf af hundrede af mennesker på én gang med et målrettet fokus på ét temas dybdegående undersøgelser. Filmens sprog gør det muligt at nå et bredere publikum og gå på tværs af videnskabelige discipliner,” siger Alfred Birkegaard.

’Collaboration  –  On the Edge of a New Paradigm?’ havde verdenspremiere på filmfestivalen CPH:DOX den 7. november til et udsolgt ’Cinemateket’. Den 25. november bliver den vist i biografen i bygning 41 klokken 14 med efterfølgende paneldebat om universitetets rolle i videnskabens nye æra.

Speak Your Mind

*