Forskerportræt: Det handler om at holde mange bolde i luften

Share

Mark Ørsten er professor på Journalistik og en af RUC’s allermest brugte eksperter i medierne – blandt andet fordi han ved noget om medierne selv. Dette er tredje ud af fire portrætter om de RUC-forskere, der oftest udtaler sig til medierne.

Foto: Nanna Chili Guldborg

Mark Ørsten er ærgerlig over, at danskerne hellere vil diskutere prisen på Lars Løkkes underbukser end forhold, der rækker ud over landets grænser. Foto: Nanna Chili Guldborg

Af Nanna Chilli Guldborg

En velfriseret mand i blazer og v-halset trøje byder venligt indenfor. Forestillingen af en mand med orden og styr på tingene bliver hurtigt forstyrret, når man tager plads i det kompakte kontor. Her er et skrivebord, et firepersoners spisebord og et hyldesystem, som næsten fylder hele den lange side af væggen. Væggene er neutrale, men det er umuligt at se bordet for bare papir med videnskabelige udredninger. Velorganiseret rod. Stakke af papir. 30 til 40 centimeter høje. På bogreolen ligger også bunker af papir side om side med utallige, farverige bogrygge.

Det er mandag formiddag klokken 10, og Mark Ørsten har lige nået et møde inden interviewet med RUSK. Han lader forstå, at papirbunkerne på ingen måde forstyrrer ham.

’’Nej, for jeg ved, at det er sådan, det virker,’’ svarer han kækt.

Forskning i politisk journalistik og demokrati samt lederskabet af journalistuddannelsen ved Roskilde Universitet kræver mange tværfaglige samarbejder, også med folk i udlandet, og derfor er det nødvendigt, at man kan håndtere at have mange bolde i luften. Nogle gange skal de også hænge der i et par år. Det lader Mark Ørsten sig ikke distrahere af.  Han sætter sig til rette i sin kontorstol og er klar i sine svar. Han har tydeligvis prøvet det før.

Læs også: Forskerportræt: En greve i mediernes søgelys

 Medierollen var en sidegevinst

Det var ikke en bevidst strategi fra Mark Ørstens side at skulle optræde meget i medierne. Forskningen i medierne har blot gjort, at medierne automatisk har fundet hans viden interessant. Samtidig har Mark Ørstens forskning i politiske skandaler været sammenfaldende med, at der er sket en masse på skandalefronten i dansk politik. Det har skabt meget debat om emnet. Han har haft flere vellykkede mediesamarbejder med blandt andet Thomas Buch Andersen fra DR2 i forbindelse med programserien Hængt Ud På Forsiden, som første gang blev sendt i 2012. Her var Mark Ørsten kommentator i mange af afsnittene, som handlede om, hvad der sker, når medierne tager fejl og anklager de forkerte.

Hvis man kigger på populærkulturen, så er journalister gået fra at være helte til at være skurke

Thomas Buch Andersen havde samtidig et program på P1, som handlede om politiske skandaler. Mark Ørsten var kilde i tre-fire programmer og beskriver det som ’’et meget vellykket mediesamarbejde, som jeg også selv blev meget klogere af.’’

Læs også: Prorektor: RUC bør have en formidlingspris

Da Mark Ørsten startede sin forskning om politiske skandaler, var der ikke andet forskning på området i Danmark. Tidligere forskning kom fra den engelske forsker John V. Thomsen, som har skrevet bogen ‘Den Politiske Skandale’ om politiske skandaler i Storbritannien. Til spørgsmålet om, hvorvidt medierne har for meget fokus på de politiske skandaler, svarer Mark Ørsten:

’’Fejlen er ikke, at der er fokus på politiske skandaler. Fejlen er, at der nærmest udelukkende er fokus på dansk national politik”

Mark Ørsten beskriver, hvordan vi danskere stort set udelukkende er interesseret i national politisk stof og skandaler om eksempelvis prisen på Lars Løkkes underbukser. Det er en tendens i alle de nordiske lande, som kan forklares med et historisk perspektiv og med vores regelbaserede velfærdssamfund. Vi er nemlig historisk set påvirket af mådeholdenhed og janteloven. Med de regler, som er sat i samfundet, forventer vi utrolig meget af vores politikere.

Lige nu arbejder Mark Ørsten på at bygge et mediesamarbejde op med Danmarks Radio omkring den kommende valgdækning. Han fortæller, at samarbejdet afhænger af, om nogen er interesseret i at finansiere projektet.

 Romanerne er lagt på hylden

Da han selv var studerende på Roskilde Universitet, var han studieaktiv om formiddagen og skrev samfundskritiske kriminalromaner om eftermiddagen. De bøger udgav han, fordi han ville være med til at påvirke samfundsdebatten. I dag står det klart, at han meget lettere kan være med til det som forsker. Han påpeger igen, at det er muligt, fordi man lærer at holde mange bolde i luften. I dag prioriterer Mark Ørsten familien når han har fri fra arbejde, og han skriver kun bøger i forbindelse med sin forskning.

Læs også: Forskerportræt: “Hvis der er noget med trafik, så ringer vi til ham Per”

Blandt andet udkommer han snart med en bog, som handler om politisk journalistik som en samfundsinstitution: ’Troværdighed Et Spørgsmål Om Etik og Nøjagtighed.’

’’Hvis man kigger på populærkulturen, så er journalister gået fra at være helte til at være skurke,’’ mener han.

Bogen diskuterer nyhedsmediernes rolle i det moderne samfund.

Mark Ørstens blå bog

  • Fulde navn: Mark Blach-Ørsten
  • Født: 29. oktober 1967
  • Debuterede som krimiforfatter i 1994 med Fædrenes Sønner
  • I 1995 modtager han Det Danske Kriminalakademis debutantpris
  • 1997 udkom Uden Ondskab
  • Uddannet cand.mag fra RUC i 1999 med speciale i EU
  • 2000 kom romanen Venner og Fjender
  • Ph.d. i 2004 med afhandling i samme emne. Den første person i Danmark med en ph.d. i journalistik

 

 

Speak Your Mind

*