Forskerportræt: En greve i mediernes søgelys

Share

Bent Greve er professor i samfundsvidenskab og har prøvet lidt af hvert i medierne. For eksempel måtte han forsvare sin troværdighed, da et partimedlemskab pludselig blev brugt imod ham. Dette er andet af fire portrætter om de RUC-forskere, der oftest udtaler sig i medierne.

Foto: Frederik Jimenez

Bent Greve har modtaget undervisning i, hvordan man undgår at blive misbrugt i medierne. Det har blandt andet gjort ham mere opmærksom på, hvordan han håndterer politiske emner. Foto: Frederik Jimenez

Af Katrine Friis Sønderby

Bent Greve sidder på sin kontorstol.

“Du skal ikke sætte din taske der. Du skal sidde på stolen i hjørnet. Jeg sidder altid på den stol der, når jeg bliver interviewet,” siger han og peger over på den nye træstol, som står placeret, så man kan se alle kontorets hjørner.

Imens Bent Greve stille sætter sig på sin vante plads, oplyser han også, at: “Det er helt okay, at du optager det. Det gør de alle sammen”.

62-årige Bent Greve er professor i samfundsvidenskab med speciale i analyser af velfærdsstater og velfærdssamfund på RUC, hvor han har forsket siden 1986. Inden han satte sine ben inden for universitetets trygge mure, arbejdede han blandt andet for Amtsrådsforeningen, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og som sekretariatsleder for Dansk Journalistforbund.

Udtalelser fra eksperten

Bent Greve har sat sig godt til rette i sin stol, og hans talestrøm begynder. Skarpe formuleringer og tunge ord fylder rummet. Professoren er veltalende, og det har medierne bemærket. Han bliver i perioder dagligt kontaktet af journalister, som vil have hans mening om aktuelle emner.

Der er nogle gange nogen, som har forsøgt at angribe mig på min faglighed efter, at jeg har udtalt mig offentligt. Men jeg har lært at sige til mig selv, at det er en del af spillet. Og det lever jeg med

Bent Greve fortæller, at han i gennem årene har forsket i mange emner. Hans ekspertviden dækker områder som arbejdsmarkedet, lykke, økonomi, samfundsforhold og velfærdsstaten. Desuden har han udgivet bøgerne ‘Et Lykkeligt Land? - Hvad Skal Der Til - Og Kan Velfærdssamfundet Bidrage’, ‘Den Sociale Og Innovative Velfærdsstat’ med flere. Det er inden for de emner, at Bent Greve oftest udtaler sig.

“Jeg synes grundlæggende, at jeg har en pligt til at medvirke i medierne, da universitetsforskningen er finansieret af offentlige kroner. Derfor er det min pligt at sørge for at bringe min viden ud til andre,” fortæller Bent Greve.

Læs også: Forskerportræt: ”Hvis der er noget med trafik, så ringer vi til ham Per”

Men hans optræden i medierne er kun en mindre del af hans arbejde. Han har sin forskning på RUC, og så underviser han også de studerende. Så det kan være svært at finde tid til medvirken i medierne.
Derfor foretrækker Bent Greve at blive interviewet på sit eget kontor på RUC eller hjemme hos sig selv. Det gør han fordi, det kan være tidskrævende at køre frem og tilbage til for eksempel DR Byen.

Ifølge Bent Greve kommer journalisterne ofte med en anden vinkel på hans forskning. Journalisterne kan ved hjælp af kilder finde frem til nye ukendte oplysninger. Faktisk kommer de nogle gange med nye relevante oplysninger til professorens forskning.

Den nye viden fra journalistens side gør, at han nogle gange er tvunget til at tænke ud af boksen. Hans forskning får et nyt perspektiv. Nye vinkler og områder bliver dækket.

Ligegyldigt om professoren afviser journalisternes præmis eller insisterer på visse holdninger, så er det hans oplevelse, at de fleste journalister næsten altid har en god tone under interviews.

Mærket af sin politiske holdning

I forbindelse med sit tidligere arbejde i Presserådet modtog Bent Greve presseundervisning. Derfor ved han, hvordan han skal begå sig i det journalistiske miljø. Han ved mere konkret, hvad man skal og ikke skal sige for at undgå at blive misbrugt i medierne.

Han undgår for eksempel, at nævne sin fortid, hvor han var politisk aktiv. Det skyldes at denne tid har været skyld i nogle af hans mest negative oplevelser med medierne. I starten af 00’erne var han for nemlig aktiv i Socialdemokraterne. Han valgte endda at stille op til folketingsvalget i 2001, men blev dog ikke valgt ind.

Læs også: Prorektor: RUC bør have en formidlingspris

Efterfølgende blev det påstået i medierne, at det, som Bent Greve sagde, var mere politisk end fagligt. Morten Dahlin, folketingskandidat for Venstre, skrev blandt andet en artikel, hvor han beskyldte Bent Greve for at være for farvet af sin politiske holdning, når han udtalte sig som ekspert.

“Bent Greve er ganske givet en dygtig professor, men at medierne så ukritisk benytter ham som ekspert i så forskellige sager, som de gør, burde kalde på selvrefleksion hos både journalister og Bent Greve,” skrev Morten Dahlin i Politiken.

Lignende episoder kan være svære at undgå. Men for undgå mere ballade end højst nødvendigt, har Bent Greve nu meldt sig ud af Socialdemokraterne.

Selvom han har haft nogle dårlig oplevelser med medierne, er han stadig motiveret for at optræde i dem.

“Der er nogle gange nogen, som har forsøgt at angribe mig på min faglighed efter, at jeg har udtalt mig offentligt. Men jeg har lært at sige til mig selv, at det er en del af spillet. Og det lever jeg med,” fastslår Bent Greve.

 

Speak Your Mind

*