Guide: Bedste og billigste kaffe på RUC

Share

RUSK præsenterer: Kaffeguiden til den prisbevidste studerende, der værdsætter en god kop kaffe på og omkring Roskilde Universitet.

RUSK kaffe. Foto: Oliver Nyberg

Et sjældent foto af den sagnomspundne RUSK-kop. Hvilken Trekroner-kaffe skal du mon fylde i den? Foto: Oliver Nyberg

Af Louise Ahlmann Høgstrup

Lange nattetimer uden søvn og tidlige lektioner på universitet. Alle studerende kan blive enige om, at kaffe er en uundværlig del af studielivet.

På Roskilde Universitet er der mange forskellige muligheder for at få en kop. Kaffesalget starter foran Trekroner Station ved Freundes kaffevogn, og fortsætter helt op til Green Cafe, RUC’s kantine.

Barista Joshua Ursin Hollingdale står for både smagstest og prisbedømmelse af kaffen på Campus. Han har igennem ti måneder arbejdet for Workshop Coffee Co. i Østlondon, hvor han gennemførte en omfattende træning på fire måneder. Efterfølgende har han arbejdet for Estate Coffee i København som kvalitetsansvarlig, og senest arbejdede han som barista for The Coffee Collective, der også har beliggenhed i København.

Læs også: Kaffe som levebrød

Kaffebartenderen


‘Barista’ betyder bartender på italiensk. Ordet anvendes til at beskrive en kaffe-ekspert.


Baristaen er en form for kaffesommelier, der inden for den bedste del af kaffeindustrien har viden om dyrkning, ristning og brygning af alt slags kaffe.

Den gode kop kaffe

En god kop kaffe skal ikke bare være, varm, bitter og koffeinholdig. Joshua Ursin Hollingdale fortæller, hvilke smagsoplevelser, han har haft som barista:

”De kvaliteter, som firmaer som Coffee Collective og Workshop Coffee, to af de bedste firmaer i verden, går efter, er en ren kop, nemt definerede smagsnuancer, sødme og ofte en blød syrlighed. Jeg har smagt kaffer, der smager af modne jordbær, eller har en fantastisk citrusagtigt syrlighed. De smagsnoter, som specialkaffen mindst kan lide, er bitterhed, brændte noter, mudret kop og ellers alt, hvad du kan forestille dig smager dårligt. ”

Bedst i test

Kaffen på Cafe Berk mindede Joshua om smagen af lejrbål. Foto: Louise Ahlmann Høgstrup

Kaffen på Cafe Berk mindede baristaen Joshua om smagen af lejrbål. Foto: Louise Ahlmann Høgstrup

Selv om kaffen fra Freundes kaffevogn ikke smager af modne jordbær, har den alligevel en sødme, der minder om toffee og karamel.

”Åbenlyst højere kvalitet end alt andet, ” konstaterer Joshua Ursin Hollingdale med papkruset fra den lille kaffevogn foran Trekroner Station i hånden. Selv om kaffen ikke er billig i forhold til kaffen i Green Cafe, eller hos Trekroner Købmanden, er det stadig den kaffe, der er bedst til prisen, fordi den er så god sammenlignet med alt andet, vurderer han.

Freundes kaffe er med andre ord den bedste i Trekroner.

Læs også: Kantine-krigen raser: USCJ inviterer RUC’ere indenfor

Ekstrem overpris

Fra Freundes kaffevogn kan man se over til Cafe Berk, der har lange glasdøre og vinduer med udsigt. Kaffen på Cafe Berk bliver serveret fint i en porcelænskop. Der følger et lille stykke chokolade med i prisen på 25 kroner, som ifølge Joshua Ursin Hollingdale er ekstrem overpris.

Det er ikke den dårligste kaffe - den placering er der flere udbydere om at dele - men sammenholdt med prisen bliver Berks kaffe det dårligste køb i Trekroner.

På det nedenstående skema kan du se en sammenfatning af, hvordan alle kafferne klarede sig i testen. Karakterskalaen går fra ét til fem, hvor fem er højeste karakter.

StedMærke Pris Joshuas bemærkningKarakter
University College Sjælland kantineBKI Økologisk 6 kr. Har trukket for længe. Smager utrolig beskidt. Ekstrem tør, mørkeste af alle. Den er mudret og det føles som at drikke jord. 1
Green Cafe (kantinen)Gevalia Økologisk 8 kr. Tynd og samtidig mudret. Asket og beskidt, der er ingen rene smagsnoter. Bitter og tør eftersmag. 1
Cafe BerkGevalia Rød 25 kr. Har en ristet bitterhed, smager af træ og lejrbål. Ingen sødme og inden positive smagsnuancer overhovedet.1
StudenterhusetBKI 5 kr. Mange partikler, man kan mærke grums på tungen. Utrolig tynd. Den er dog ikke ubehagelig at drikke. 2
Trekroner Købmand (1)Merrild Rød 5 kr. Meget tør og bitter. Nærmest smag af aske. Den brænder bagerst i munden. Men et lille hint af sødme. 2
Trekroner Købmand (2)Merrild Økologisk 7 kr. Tynd og vandet. Den er ikke syrlig men sur. Den er dog ikke tør.2,5
Freunde kaffevognJAZ de Rio Coco 15 kr. En lille smule underekstraheret. Eneste kaffe der smager sødt, toffee og karamel. Fyldig på en behagelig måde. 4

Comments

 1. Som bousinfo kan jeg fortælle, at man får halv pris på kaffe i Green Cafe, hvis jeg man er medlem af Studenterrådet ved RUC.
  https://www.studenterraadet.dk/bliv-medlem/medlemsfordele

 2. Emil Schneider says:

  Halv pris på en kop kaffe der er:
  “Tynd og samtidig mudret. Asket og beskidt, der er ingen rene smagsnoter. Bitter og tør eftersmag.”
  – Fedt mand! 😉

  Jeg kan se at det kun er filterkaffe der er blevet forsøgt smagstestet. Kunne være interessant (for sådan en kaffenørd som mig) at hvad Joshua ville sige til de espresso/cafe latté der bliver serveret rundt omkring i Trekroner. Så vidt jeg ved er der 3 beværtninger med espressomaskiner: RUCbar (studenterhuset), Cafe Berk, og Green Cafe RUC (byg. 30). Leg med idéen hvis i vil.

 3. Haladyn says:

  Hjemmebragt. Udsøgt bønne efter helt eget valg.
  – kræver stempelkande og termokrus.

  Pris:
  Koster 30 kr. for en (billig) pose kaffe, som ca. holder til en måneds forbrug, altså mellem en til to kroner om dagen hvis man vælger den billigste løsning og vil drikke kaffe hver dag (inkl. weekend).

  Bonus:
  1) Man får fornøjelsen af at kunne dufte kaffen i hele sin lejlighed inden den overføres til termokrus.
  2) Man får meget kaffe med, så man kan glæde sine medstuderende med en kop i ny og næ.
  3) Man vælger selv hvornår man vil drikke den. Kan fx nydes på togsightseeing mens Hedehusene suser forbi.

  Karakter: 5

 4. Så er det godt der er nye tider på vej i Kantinen. Snart kan man nemlig nyde en rigtig god kaffe fra nye “barista” maskiner og mærket i de øvrige automater skifter også..

Speak Your Mind

*