Guide: Tre gode råd til intensivperioden

Share

Nu er det snart blevet tid til, at RUC’s studerende burer sig inde med intensivt projektarbejde.

Benedict Andersons værk "Forestillede Fællesskaber" er en vaskeægte klassiker i RUC-projectskrivning. Foto: Simon Freiesleben

Benedict Andersons værk “Forestillede Fællesskaber” er en vaskeægte klassiker i projektarbejdet. Foto: Simon Freiesleben

Mørket og kulden kommer langsomt snigende, men det betyder ikke kun at vinteren er på vej. Intensiv er lige om hjørnet, og mange nye studerende skal til at skrive deres første projekt, men ved ikke helt hvad de skal forvente. RUSK har spurgt forsker, lektor, projektvejleder og tidligere RUC-studerende Christian Groes, hvordan man får mest muligt ud af intensivperioden.

Dediker jer til projektet

Ifølge Christian Groes bør man udnytte intensivperioden som en mulighed til at dykke dybere ned i stoffet på et plan, der ikke tidligere har været muligt.

Man skal arbejde tæt sammen. Ikke kun sidde en time hver anden dag, men sidde i mange timer sammen intensivt. Det tager tid, at komme ind i den her stemning eller intensitet, hvor man skriver sig ind på stoffet og begynder at reflektere og komme frem til nogle spændende diskussioner og konklusioner,” siger Christian Groes.

For at man for alvor kan opnå denne intensitet forslår han, at man isolerer sig fra omverdenen og bor tæt sammen en kortere periode.

”Der er nogen, der tager i sommerhus eller bor hos en og så er sammen i døgndrift, i hvert fald i nogle dage. Faktisk viser det sig, at de fleste synes, det er rigtig hyggeligt og givende.”

Læs også: Kunsten at lære uden andres ledelse

Som gruppe har mange flere ressourcer tilsammen end som enkelte studerende. I et godt projektarbejde finder man ud af hvor meget man kan inspirere hinanden, og hvad det gode ved gruppearbejde egentlig er.

Evaluer

Christian Groes mener også, at grundlaget for et godt samarbejde er, at man evaluerer gruppearbejdet løbende under projektskrivningen:

”Hvis der er nogle ting, man synes fungerer dårligt, så kan man have et tidspunkt i forløbet, hvor man siger: ’Nu taler vi helt åbent om, hvad vi synes, der kan være lidt hårdt og hvad der er rigtig godt.’”

På den måde kan man forhindre konflikter, men også lade mindre fremherskende gruppemedlemmer få en chance for at få sagt det, de gerne vil sige.

”Når man taler åbent og ærligt om det, så gør det også nogle gange at fællesskabet bliver endnu stærkere,” siger Christian Groes.

Det er faktisk også der man knytter venskaber

Fællesskabsfølelsen er netop en vigtig faktor, når det handler om at håndtere de problemer, der opstår i forbindelse med gruppearbejdet.

”Ind imellem kommer der nogle kriser, hvor man tænker: ’Det her projekt, det går aldrig godt’. Næsten alle går i panik på et eller andet tidspunkt. Kortvarigt, i hvert fald. Det skal man ikke være bange for. Man skal ligesom finde ud af, hvordan løser man det her bedst muligt, og lige gå i tænkeboks. Så finder man altid en eller anden måde at gøre det på,” siger Christian Groes beroligende.

Husk sociale aktiviteter

Forudsætningen for et godt projekt, er dog ikke kun hårdt arbejde og grundig evaluering. Det handler også om, at man har det godt sammen, og at hvert gruppemedlem føler, at de er en del af et fællesskab.

”For at sikre fællesskab og sammenhold kan det jo være fint med sociale aktiviteter. For eksempel at sige: ’I morgen tager vi i biografen sammen eller laver en middag sammen.’ Det kan egentlig være ret fint, for det skaber også en forpligtelse overfor de andre, at man har et sammenhold,” fortæller Christian Groes.

Intensiv på RUC? Læs hvor du får bedst og billigst kaffe på campus

Han mener, at de sociale aktiviteter er med til at gøre, at man lærer hinanden at kende på en anden måde end man hidtil har gjort når man bevæger sig udover det rent faglige.

”Det er faktisk også der man knytter venskaber og får nogle gode medstuderende,” siger han.

Christian Groes har en Ph.d. i antropologi og er ansat som lektor på Institut for Kultur og Identitet på RUC. Han har været projektvejleder i 6 år.

Speak Your Mind

*