Jesper Ryberg har RUC’s største titelskab

Share

På mandag er der sidste frist for nomineringer til Dansk Magisterforenings to forskningspriser. RUC’s Jesper Ryberg vandt en af dem i 2012. Han er i det hele taget en ganske vant prisvinder.

 

Der er ikke flere forskningspriser tilbage at vinde for professor Jesper Ryberg. Foto: Uffe weng.

Der er ikke flere forskningspriser tilbage at vinde for professor Jesper Ryberg. Foto: Uffe weng.

“Jeg har været meget begunstiget de seneste år”.

Det kan der være noget om. RUC’s filosofiprofessor Jesper Ryberg har præsteret en ganske imponerende prisvinderstime. I 2011 vandt han Eliteforsk-prisen, i 2012 vandt han den ene af Dansk Magisterforenings to årlige Forskningspriser, i 2013 vandt han Uddannelsesministeriets Forskningskommunikationspris og forleden vandt han, som vi også omtalte her på RUSK, Carlsbergfondets forskningspris.

Og det er han naturligvis glad for.

“De betyder rigtigt meget. Både fordi vi forskere jo ikke er anderledes and andre mennesker  –  vi bliver glade for anerkendelse  –  og fordi priserne hjælper mig med min forskning””, siger professoren, der har speciale i straf og etik.

Læs om Carlsbergfondets pris

Helt konkret følger der penge med de fleste priser, senest en mio. kroner fra Carlsbergfondet, som er den største sum han har modtaget på denne måde. Priserne gør det ydermere lettere at rejse yderligere finansiering fra diverse forskningsråd:

“Rådene siger jo ikke, hvorfor de giver dig penge, men jeg har selv siddet i forskningsråd, og selvfølgelig betyder det noget, at andre har fundet den pågældende forskers arbejde værdigt til en pris”.

De medfølgende prispenge er dog også særligt rare, fordi de ikke er øremærkede.

“Det er meget specielt. Når man søger penge, skal de jo gå til det, man søger om, men disse penge kan man selv råde over. Hvis man gerne vil kaste sig over et aktuelt forskningsprojekt, eller hvis man gerne vil til en speciel konference i Beijing i næste måned, så kan man gøre det. Det giver en kæmpe frihed”, forklarer Jesper Ryberg.

Jeg tror faktisk ikke, at der er flere priser, jeg kan få indenfor mit forskningsområde.

Hvilken af de fire priser er du mest stolt af?

“Det er helt nøgtern set Carlsbergfondets. Det er en større pris end Dansk Magisterforenings og Forskningskommunikationsprisen, og sammenlignet med Eliteforsk-prisen, der hvert år hædrer fem mennesker, så bliver der her kun uddelt en pris. Men jeg er særligt glad for de to førstnævnte, fordi formidlingen her var en direkte årsag. Det betyder meget for mig”.

Godt for RUC

Det er nærliggende at begynde at omtale Jesper Ryberg, der blev professor i alder af blot 35 år, som RUC’s stjerneforsker, men det prædikat er han ikke vild med. Han vil langt hellere tale om, at RUC som helhed bør bruge succeser som hans til at løfte hele universitetet.

“”Jeg vil godt sige, at priser er forbandet godt for RUC, og at jeg synes, RUC virkelig skal promovere sig på det, når det sker. Vi skal signalere, at forskning er helt afgørende, og det gør man bl.a. ved at pege på forskningssucceserne. Det viser, at RUC ikke kun er et uddannelsesuniversitet”, erklærer han.

Er Rasmus Kleis Nielsen den næste stjerne?

Nu har du vundet en pris de seneste fire år. Hvad går du efter næste år?

“Haha. det kan godt være, at folk synes, at det er lidt uretfærdigt med alle de priser, men jeg gør faktisk ingenting for at få dem. Jeg bliver enten indstillet af folk, jeg ikke ved hvem er, eller jeg bliver udpeget af nævn. Så jeg kan ikke gå efter dem. Og når det er sagt, så tror jeg faktisk ikke, at der er flere priser, jeg kan få indenfor mit forskningsområde”.

Sidste chance for at nominere en f0rsker til Dansk Magisterforenings Forskerpris er mandag. Find alle de relevante oplysninger her.

Dansk Magisterforening uddeler én pris til en forsker inden for naturvidenskab og teknik og én pris til en forsker inden for samfundsvidenskab og humaniora. Priserne uddeles først og fremmest som en anerkendelse af en fremragende forskningsindsats.m Foto: Dansk Magisterforening.

Dansk Magisterforening uddeler én pris til en forsker inden for naturvidenskab og teknik og én pris til en forsker inden for samfundsvidenskab og humaniora. Priserne uddeles først og fremmest som en anerkendelse af en fremragende forskningsindsats.m Foto: Dansk Magisterforening.

 

 

 

 

 

Speak Your Mind

*