Blog: Nogle studerendes udsyn spærres af bannere

Share

Jacob Bjelskov Jørgensen, formand Frit Forum Roskilde, er ikke imponeret over gårsdagens blokade af rektoratet  –  som fortsætter i dag. Han skriver her hvorfor.

blokade680

DSF-formand Jakob Ruggaard taler til de blokerende studerende fra trappen op til rektoratet. Foto: Per Lau Knudsen.

Det seneste års tid har det været spændende at være aktiv på det studenterpolitiske område. Vi har i løbet af året set lokale aktioner og protester, ”stormøder” og smådemonstrationer på RUC. For et år siden forsøgte Studenterrådet sig endda med en blokade af administrationen, og det er da heller ikke nogen hemmelighed, at netop Studenterrådet sammen med DSF ynder at benytte denne form for redskab til at give udtryk for politiske holdninger  –  dette, set fra min synsvinkel, med større og mindre succes.

For har vi studerende oven på et helt års aktivisme overhovedet fået alt det, vi ønskede? Nej, det mener jeg og Frit Forum ikke. Heller ikke den ”uafhængige” gruppe ‘Et andet universitet’ synes at være stillet tilfreds. Derfor iværksatte gruppen i går mandag, i tråd med Studenterrådets tidligere aktiviteter, en blokade af rektoratet, og hvis de havde været flere, som støttede om op denne teatralske metode til indflydelse, havde de sikkert gerne blokeret alt det, de kunne komme i nærheden af på RUC.

Malplaceret

Hvis I spørger mig og Frit Forum, er denne blokade malplaceret og potentielt destruktiv. For selv om jeg er enig i, at fremdriftsreformen er fuld af fejl, og at dimensioneringsmodellen i sin nuværende form aldrig bør implementeres, sender en blokade af det mest studentervenlige rektorat, længe set, et meget forkert signal. Vi studerende risikerer, at der med denne fremgangsform bliver brændt broer, der kan være givtige for legitim indflydelse på ændringerne af vores universitet. Ønsker vi studerende det?

Bloggeren, Frit Forum Roskildes formand, Jacob Bjelskov Jørgensen.

Bloggeren, Frit Forum Roskildes formand, Jacob Bjelskov Jørgensen.

Jeg mener, at denne form bestemt ikke fremmer universitet og de studerendes kamp mod disse tiltag, men i stedet risikerer at skubbe et af landets mest kritiske og progressive rektorater fra os. Lad os heller ikke glemme, at det ikke kun handler om os studerende, men om hele universitetet, der skal fungere som en helhed. Mandagens blokadestart har sit udgangspunkt i et fåtal af de studerende og hvis udsyn til sammenhængene på universitetet, desværre til tider spærres af bannere. Min frygt er derfor, at netop dette smalle perspektiv kan være med til at bremse en fælles kamp, studerende og ansatte imellem, mod en malplaceret fremdriftsreform og en ugennemtænkt dimensioneringsmodel.

Jeg er bestemt ikke imod blokader eller demonstrationer som en mulig aktionsform. Men jeg er imod, når det kun handler om politiske paroler uden konstruktive idéer og visionære løsningsforslag. For eksempel har ‘Et andet universitet’ denne parole på deres Facebook-side: LAD VIDEN OG UDDANNELSE VÆRE MÅL FOR UNIVERSITETET, IKKE ERHVERVSRELEVANS”. Jeg har meget svært ved at se en model, hvor RUC ikke er en del af og forholder sig til det samlede samfund, på trods af at universitetet ligger på en mark.

Rektoratet som gidsel

Et universitet er en samfundsinstitution, der må og skal tage et samfundsansvar og samtidig forberede sine studerende på et liv efter endt studietid. Vi kan og skal jo ikke gå her for evigt. Derfor er erhvervsrelevans selvfølgelig også relevant for at RUC’s studerende kan skabe viden, der har værdi på flere niveauer, som ikke kun leder mod et liv som studerende eller andet inden for universitets mure. Derfor håber jeg, at rektoratet og resten af RUC tænker på alle de studerende, der har brug for en sammenkobling mellem viden, uddannelse og erhvervsrelevans, en strategi som RUC heldigvis allerede arbejder efter, men som selvfølgelig kan styrkes.

Hvis I spørger mig og Frit Forum, er denne blokade malplaceret og potentielt destruktiv.

I den nuværende blokade af rektoratet har man taget en ledelse og dets medarbejdere som gidsel i en sag, som rektoratet i forvejen gør alt, hvad de kan for at få indflydelse på. Vores rektor er aktiv med sin kritik af reformerne både i medier og ved møder med de ministerier, der har indflydelse på vores universitet, samt på de beslutningstager vi skal have til at yde indflydelse på reformerne. Samtidig har fremdriftsreform og dimensioneringsmodellen jo ikke deres oprindelse i RUC’s rektorat, men på Christiansborg og vi studerende sammen med universitetet kan derfor ikke forvente, at fremdriftsreformen og dimensioneringsmodellen bliver lavet om som følge af en blokade af vores rektorat, men i højere grad ved, at hele universitetet står sammen. Især fordi vi alle forhåbentligt arbejder for et kritisk samfundsorienteret universitet, funderet på kvalitetsbaseret forskning, uddannelse også gerne med erhvervsrelevans.

Så kære ‘Et andet universitet’, når I skal genoverveje, om jeres blokade skal fortsætte, så overvej, om redskabet har den modsatte effekt af, hvad I ønsker, Måske I ligefrem skræmmer eller skubber studerende, forskere, administrative medarbejdere og rektoratet væk fra det, som det hele handler om. Nemlig at sikre en høj kvalitet i uddannelsen, sikre en afbalanceret erhvervskontakt, så vi studerende kan få erfaring, og forskerne kan få ekstra midler til at forske for, sikre den fleksibilitet, vi alle ønsker uden at sige nej til alle forandringer, og sidst men ikke mindst sikre at vi ikke uddanner til arbejdsløshed, så vi alle kan få en ”uddannelse for livet”. Fremdriftsreformen og Dimensioneringsmodellen er noget hø, men ikke al forandring og ”fremdrift” er dårlig, og hvis I ønsker et mere demokratisk universitet, så stil endelig op til næste års universitetsvalg og gør jeres stemmer gyldige.

Comments

 1. Thomas Bjarnt says:

  Godt brølt!

  Jeg er fuldstændig enig med dig. Utrolig velskrevet og bestemt nogle gode synspunkter og argumenter du her fremfører. Keep it up! 🙂

 2. Kristian Bruun says:

  Jeg er ikke så bange for, at det skader samabejdet med resten af universitet. Her er en støtteerklæring fra 35 forskere og PHD’ere.
  https://www.facebook.com/groups/etandetuniversitetRUC/permalink/1506890169586822/

  • Frederikke Høgsgaard says:

   Og 14 mere har skrevet under. Altså har knap 50 skrevet under på de støtter blokaden. Hanne har også inviteret på kaffe, så noget tyder på at det faktisk ikke skubber os væk, tvært imod.

Speak Your Mind

*