Ny rektorformand: Nu skal der fokuseres på kvalitet, ikke kvantitet

Share

KU-rektor Ralf Hemmingsen er ny formand formand for Rektorkollegiet i organisationen Danske Universiteter og signalerer en ny retning med mindre fokus på øget optag.

ralf690

KU-rektor på håndtrykningsarbejde ved den officielle studiestart. Nu er han blevet formand for Danske Universiteters rektorkollegium. Foto: KU Kommunikation.

Den stadigt voksende andel af danske unge, der optages på videregående uddannelse bør ikke vokse mere. I stedet skal den andel der kommer ind på universiteterne modtage bedre undervisning.

Det er essensen af det budskab den nyudnævnte formand for Rektorkollegiet i organisationen Danske Universiteter, KU-rektor Ralf Hemmingsen for nylig bragte i et større interview i Jyllands-Posten.

“Det har været et politisk ønske, at flere og flere skal optages på en lang videregående uddannelse. Det har været fornuftigt, og vi på universiteterne har løst opgaven, men vi er ved at nå grænsen, når man tænker på det meget store og hastigt voksende antal studerende, vi har”, konstaterer universiteternes nye formand.

Nu bør universiteterne, derunder RUC, i stedet sørge for at undervisningen bliver bedre og mere indholdsrig.

Læs også: Kan man få et universitetsstudie på egen hånd?

“Vi skal ind og arbejde i maskinrummet. Mens dansk forskning er i toppen i Europa, er der behov for et løft af uddannelsernes kvalitet, og der er et potentiale for at gøre det bedre end i dag,” siger Hemmingsen til JP  –  med henvisning til at Danmark sammenlignet med de andre europæiske lande har et af de højeste antal videnskabelige publikationer pr. indbygger.

Denne melding ligger fint i tråd med den nyudnævnte formands netop udskiftede ‘chef’, uddannelsesminister, Morten Østergaard (R), der bl.a. har kaldt på færre men bedre uddannelseslinjer. Også Hemmingsens rrektorpraksis har, efter pres fra de studerende, netop budt på tiltag, der satte en nedre grænse for udvanding af undervisning, mest iøjnefaldende da han som den første universitetsrektor indførte et minimumstimetal.

Mie Andersen, der er formand for Studenterrådet på Københavns Universitet, roser i samme artikel sin rektor:

“Vi har haft vores ture med ham, men han er faktisk god til at lytte. Han er en sand akademiker, der forstår, at fagligheden er universitets kerneværdi”.

Speak Your Mind

*