Nyudklækkede kandidater blev fejret med champagne og sushi

Share

Som et nyt initiativ holdt RUC’s alumneforening specialefest for de nye RUC-kandidater. Det var en festlig aften med taler, bobler og sushi. RUSK deltog, og snakkede med et par af de nye kandidater om deres studietid og om deres fremtidsdrømme.

Foto: Rune Bang Frederiksen

Arrangementet fandt sted i København, hvor det lykkedes at samle små 100 mennesker til en festlig aften. Tidligere har det været op til de enkelte kandidater selv at arrangere en fejring af veloverstået aflevering. Foto: Rune Bang Frederiksen

Skrevet af Rune Bang Frederiksen

Den 28. juni holdt foreningen for tidligere RUC-studerende, RUCalumne, fest for universitetets nyudklækkede kandidater i Akademikernes A-kasses lokaler i København. Festen startede med en kort tale af Kirstine Fabricius, formand for RUCalumne, hvor hun blandt andet kom ind på sin egen oplevelse med aflevering af specialet i 2012. Det var mildest talt en antiklimatisk oplevelse på et gråt kontor, med en lille RUC-chokolade som eneste festlige indslag. Det var en skuffelse, som hun gerne ville rette op på, og det blev så udgangspunktet for RUCalumnes specialefest, som har været 4 års planlægning undervejs.

Det resulterede i en hyggelig aften med champagne, sushi og fri bar for de deltagende. RUSK tog med og snakkede med de nye kandidater om specialet, deres tid på RUC og fremtidsdrømmene.

Foto: Rune Bang Frederiksen

Daniel har taget RUC’s løsningsfokuserede tankegang til sig. Foto: Rune Bang Frederiksen

Daniel vil gerne være med til at redde verden

Har du lige afleveret speciale i dag?
Ja.

Om hvad?
Jeg har skrevet mit speciale i enkeltfag på filosofi om det normative arbejdsbegreb. Det er en meget deskriptiv analyse af nogle arbejdsøkonomistudier, som kigger på de implikationer teknologi har på arbejdsmarkedet.

Så det handler om hvad der sker når alle vores jobs forsvinder?
Ja, men på et normativt plan.

Hvor lang tid har du gået på RUC?
Jeg har gået på RUC i 5½ år. Jeg har taget barsel, så jeg er et halvt år bagud i forholdet til min årgang.

Hvad har været dit bedste og dårligste minde fra din tid på RUC?
Det er nok sammenfaldende. Alle de fejl jeg har begået, har været ekstremt vigtige for læringsprocessen. Alle de dumstarte ting jeg har sagt som bachelorstuderende og kandidatstuderende. Alt det hovmod og intellektuelle hybris jeg har haft, har ført til nogle intellektuelle kriser, som har ført til skam, som har ført til en revision af min egen viden og ’sikker’ viden, og har givet mig en mere kritisk og disciplineret intellektuel ydmyghed.

Så det har været en slags intellektuel genfødsel?
Ja, hele tiden. Det er en smertefuld proces, men berigende.

Hvad er dine fremtidsdrømme nu hvor du er færdig med studiet?
Jeg vil gerne lave noget der har social værdi. Jeg kunne godt tænke mig, at være med til at redde verden fra de mange overlappende kriser der præger vores tid: arbejdsmarkedsforandringer, teknologi, klima, politisk urolighed, ’failed states’, flygtninge, Brexit og neoliberalisme. Det er virkeligt mange kriser, og jeg kunne godt tænke mig at være med til at formulere nogle løsninger.


Aftenens underholdning blev leveret af to tidligere RUC’ere: DJ Ras Kjærbo og komiker Niels Forsberg. Ras Kjærbo leverede de lækre beats, der var blevet reklameret med, i form af en afdæmpet elektronisk sætliste. Niels Forsberg stod derimod for at få smilene frem med stand-up, der både rummede humoristiske såvel som samfundskritiske vinkler.

Hvorfor sover flygtninge i teltlejre mens CBS har en opvarmet cykelkælder? Hvorfor går ”gangsters” ikke klædt som lovlydige borgere, når det givetvis ville gøre det så meget desto lettere at begå kriminalitet? Og hvad kan man egentlig bruge en level 80 World of Warcraft character til? Dette var blot et par af de spørgsmål Niels Forsberg slyngede ud til forsamlingen.


Majbrit drømmer om at arbejde på et musikmuseum

Er du lige blevet færdig med specialet?
Jeg afleverede faktisk i april.

Foto: Rune Bang Frederiksen

Majbrit har nydt godt af RUC’s aktive studiemiljø i sine år på universitetet. Foto: Rune Bang Frederiksen

Så du er kommet dig lidt over det?
Ja, det første chok har lagt sig.

Hvad skrev du speciale om?
Jeg skrev om Arthur Schopenhauers musikfilosofi set i forhold til 1960’ernes undergrundsmusik – altså beatmusikken.

Så politik i musik?
Faktisk ikke politik. Det apolitiske aspekt. Mere filosofisk.

Hvordan gik det?
Det gik okay. Jeg fik et 7-tal. Jeg var ret nervøs for at dumpe på et tidspunkt.

Ja så er det jo et stort skridt op.
Ja, det var helt fint.

Hvad har dit bedste og dit dårligste minde været fra din tid på RUC?
Mit bedste minde har nok desværre været festerne. Jeg har haft nogle virkeligt fede fester, både i basishusene men også i kantinen og studenterhuset. Min bedste faglige oplevelse var mit 4. semesters projekt. Det var et virkelig fedt projekt. Den værste var en uheldig oplevelse jeg havde, da jeg skrev bachelor. Jeg kom i en gruppe der simpelthen ikke fungerede.

Hvilket studie har du afsluttet nu?
Filosofi og historie.

Hvad er fremtidsdrømmene så?
Det er at lande på et museum. Helt specifikt har jeg sigtet efter at lande ved det nye museum i Roskilde, som hedder Ragnarock. Det er et musikmuseum.

Hvad skulle dit arbejde så være på Ragnarock?
Det kunne være fedt at få lov til bare at lave noget forskning. Researche og hjælpe med at sætte nogle udstillinger op.

Er du lettet over at være færdig?
Både og. Da jeg lige havde trykket ”send” var det en underlig, blandet følelse, for jeg har generelt haft en super god studietid. Men det er rart, at være fri for specialeskrivning. Nu skal man ud at være ”rigtig voksen”.

Det er tid til at tage noget ansvar?
Ja. Tage noget ansvar og se nogle realiteter lidt i øjnene.


Ud over musik og stand-up comedy, var der også rådgivning at hente for de nye kandidater. En bred vifte af organisationer stod klar til at tilbyde karrierevejledning. Det var blandt andet DJØF, Dansk Magisterforening, Akademikernes A-kasse og Karrierestedet.

RUC’s egen Studie- og Karrierevejledning, var også med, for at hjælpe de nye kandidater med at få udnyttet deres specialer. De hjælper blandt andet med at sætte RUC’ere i forbindelse med erhvervslivet, hvorefter de rådgiver begge parter om hvad man kan forvente af sådan et samarbejde.


Bo er på vej til Kenya for at søge arbejde

Du har lige afleveret speciale?
Ja, i dag kl 12.

Så det er simpelthen lige sket.
Ja, det er helt nyt.

Er du faldet ned?
Jeg tror ikke jeg har været helt oppe at ringe på noget tidspunkt.

Foto: Rune Bang Frederiksen

Bo tager sin RUC-uddannelse med sig til udlandet for at søge job. Foto: Rune Bang Frederiksen

Det har været en smooth proces?
Det har været en enormt smooth proces, ja. Det er faktisk lidt antiklimaks at aflevere nu.

Er det ligefrem skuffende?
Jeg ved ikke om det var skuffende. Det var bare en meget brat afslutning, der var på det.

Hvad har du skrevet speciale om?
Jeg har skrevet speciale om implementering af pastorale landrettigheder i Norduganda.

Det lyder teknisk. Handler det om jura?
Det er noget lov- og implementeringsanalyse af hvordan manglen på implementering af politikker på området kan komme regeringen (i Uganda, red.) til gode.

Hvad er det bedste og dårligste minde fra studiet?
Jeg har ikke brugt særligt meget tid på studiet. Jeg har været meget væk de sidste mange semestre. Jeg ved ikke om der har været noget, der har været specielt dårligt. Der har været for lidt undervisning på nogle af fagene, specielt på de humanistiske fag.

Hvad er dine fremtidsdrømme efter specialet?
Jeg flytter til Kenya om en måneds tid, og prøver at finde et arbejde der.

Er det relateret til landbrugsrettigheder?
Ikke nødvendigvis.

Hvad håber du at komme i arbejde med?
Jeg er ret åben. Jeg er lidt pragmatisk med, at mine jobmuligheder måske er lidt begrænsede som nyuddannet.


Der kom i alt omkring 120 mennesker til arrangementet, som ifølge Kirstine Fabricius gik over al forventning. RUCalumne regner med at holde lignende events i fremtiden, så næste års kandidater også får muligheden for at blive fejret som afslutning på deres studieforløb.

Speak Your Mind

*