Rektoratets blog: Kære nye studerende!

Share

Rektor Hanne Leth Andersen ønsker i disse dage over flere omgange de godt 1.900 nye RUC’ere velkommen. Her er en redigeret udgave af hendes velkomsttale.

velkomsttale680

Et udsnit af de nye studerende. Foto: Eva Jørgensen, Team Kommunikation. Rektoratets blog skrives på skift af rektor Hanne Leth Andersen, prorektor Peter Kjær og universitetsdirektør Peter Lauritzen.

Jeg vil gerne ønske jer hjerteligt velkommen på RUC! Nu er I på universitetet  –  og hvad betyder det? Universitetet er en forskningsbaseret uddannelsesinstitution og en forskningsinstitution. Universitetet er en del af samfundet. Universitetet uddanner for samfundet og for livet.

I har valgt RUC. RUC er et engageret universitet. RUC er et universitet, der forholder sig til sin omverden og engagerer sig i verdens konkrete problemer. Vi vil gerne være kendt for ikke blot at være dygtige til at formulere problemer og udfordringer; med klima, kulturmøder, miljø, velfærd, ulighed osv. Vi vil også gerne bidrage til at løse nogle af de problemer, forskerne arbejder med. Universitetet er ikke et elfenbenstårn.

Læs også: Stærk forskning giver stærke uddannelser

I har valgt en af de fire brede bachelorindgange: humaniora, samfundsvidenskab, naturvidenskab og humanistisk teknologi. Jeres valg af fag har I endnu ikke taget endeligt. Det er noget af det spændende ved RUC, at man ikke vælger fag, før man har gennemgået hovedområdet, tænkt tværfagligt og metodisk. Det er noget som I gennem jeres gymnasiale uddannelse allerede ved en hel del om, så I skulle gerne være klædt på til virkelig at løfte opgaven, sammen med jeres vejledere som er forskere eller tilknyttede til et forskningsmiljø.

Giv rum til hinanden

Der er pres på jer, ungdommen i dag. Man skal være succesfuld på rigtig mange områder. Et pres både I selv og andre er ansvarlige for. Giv hinanden rum til at være forskellige, lær at forstå de andre og se deres styrker, sæt jer mål, arbejd hårdt, men vid at et godt studiemiljø er et, der rummer mange tilgange, og at der skal være plads til at begå fejl og fremsætte hypoteser. Det lærer man af. Rummelighed og fokus og kodeord. Det skaber et læringsmiljø som kan flytte jer, løfte jer. Der er højt til loftet når I får mulighed for at arbejde så nært sammen med jeres underviser/vejleder, som I gør i projektarbejdet.

Giv hinanden rum til at være forskellige, lær at forstå de andre og se deres styrker, sæt jer mål, arbejd hårdt, men vid at et godt studiemiljø er et, der rummer mange tilgange, og at der skal være plads til at begå fejl og fremsætte hypoteser.

RUC er kendt for at have aktive studerende, kreative, selvstændige, samarbejdende, kritiske. Nok fordi studiemodellen er så fri og derfor krævende. Det er et særligt privilegium at have så stort et rum til at profilere sin egen faglighed, og det kræver ansvarlighed, både fra jeres side og fra vejleders side. Det kræver en vis modenhed, eller det udvikler en vis modenhed.

Lær at løse komplekse problemer

Jeg vil gerne ønske jer tillykke med, at I nu er studerende. Lige meget hvor mange, der gør det, studerer, i disse år, så er det en kæmpe chance, og det handler om, hvordan man vælger at gribe det an. Det er valget I står i, hver af jer. Det handler om at gøre det på sin egen måde og at udvikle sig så man kan stå inde for sig selv. Aktivitet og integritet er kodeord.

Hvad tænker I om fremtiden? Hvad er der brug for? Hvordan vil du forme verden og dig selv? RUC’s svar er faglighed med tværfagligt udsyn, engagement, fokus på virkelige samfundsproblemer i bredeste forstand, samarbejde og vilje til at forandre det som trænger, mod til at gøre en forskel.

Vejen går gennem projektarbejdet: at lære at forstå komplekse problemer, dybt og grundigt, med fagenes metoder og styret af interesse og motivation. Husk at det er forståelsen af problemet der rummer jeres uddannelse. Jo længere I kommer frem, jo mere kan I fokusere på at løse problemet. Nogle gange løses det gennem selve udgravningen, bearbejdelsen, informationssøgningen. Ved at studere det! Fordybelse er kodeord.

Vær åben over for det uventede

Men I skal også holde øje med verden uden for universitetet. Jeg vil anbefale jer indimellem at have et studenterjob, men aldrig et der skal prioriteres frem for studierne og aldrig et, der tager mere end 5-10 timer om ugen. Tag evt. sommerferiejobs. Frivilligt arbejde kan være engagerende og meningsfuldt. Projekter kan skrives i samarbejde med en virksomhed, en organisation, en institution. RUC har en projektbørs. Og I kan vælge at komme i praktik og skrive et projekt, der omhandler praktikken. Deltag i foredrag, konferencer, lav foreninger, engagér jer fordi det er sjovt, meningsfuldt og udviklende. Jeres livs største chancer dukker helt sikkert uventet op, i kontekster I ikke havde regnet med. Så kast jer ud i det, med kritisk sans og prioritering af uddannelsen.

Jeg ønsker jer lykke til. I har min og universitetets fulde opbakning. Vi er her for jeres skyld, og for forskningen, som sikrer jer en vej til dyb forståelse og avanceret udvikling. Det er en rigtig god kombi. Velkommen til RUC!

Speak Your Mind

*