Rektoratets blog: RUC skal fortsat være sejt og alternativt

Share

I de kommende måneder skal vi analysere, hvor vi bedst kan spare, effektivisere og finde nye mulige indtægter, så vi kan holde fast i uddannelseskvaliteten trods regeringens sparekrav.

Hanne Leth Andersen, principal of RUC. Foto: Uffe weng.

Hanne Leth Andersen. Foto: Uffe weng.

Dette efterår er præget af en helt særlig alvor, efter at regeringen fremlagde sit finanslovsforslag som blandt andet indeholder voldsomme besparelser i universitetssektoren.

Nu er det helt elementært vigtigt at vi står sammen om at løse opgaven, og at vi i fællesskab gør politikerne opmærksomme på at de skærer for hårdt. Når vi fra rektoratet er i kontakt med politikere, embedsmænd, journalister og andre interessenter, understreger vi RUC’s økonomiske udfordringer, og det virker kun endnu stærkere når flere stemmer fortæller det samme budskab, sådan som det også vil ske til den planlagte demonstration på Rådhuspladsen den 29. oktober.

Læs også: Valgblog: Skal RUC beskæres med en ottendedel?

Kvalitet er afgørende for RUC, også når det gælder kommende generationer af studerende der skal have muligheden for at gå på et universitet der kan noget særligt.

Det er ikke realistisk at tro, at vi kan undgå at skære på antallet af fag, hvis vi samtidig skal bevare uddannelseskvaliteten.

Selvom vi er tvunget til at spare, får det os ikke til at vige fra strategien om at RUC skal være det åbne, engagerede og projektorienterede universitet hvor kvaliteten af uddannelserne, forskningen og samspillet med omverdenen er i centrum. Det er netop målet med institutreformen at styrke kvaliteten og organisationen på uddannelsesområdet, så der er en stærkere sammenhængskraft på tværs af universitetet.

Arbejder på fireårig handlingsplan

Faktum er at RUC med regeringens sparekrav kombineret med vores interne økonomiske udfordringer står for at skulle reducere sit budget med cirka 110 millioner kroner over de kommende år, og det er en virkelighed, vi er nødt til at tage alvorligt.

Det er ikke realistisk at tro, at vi kan undgå at skære på antallet af fag, hvis vi samtidig skal bevare uddannelseskvaliteten. Så oplægget er nødt til at være at vi lægger fag sammen hvis de ikke er bæredygtige, ligesom vi desværre ser ud til at blive færre i fremtiden. Vi har også i forskellige fora lagt op til at finde måder at effektivisere undervisningen på, og vi opsiger lejemål for at holde fast på mennesker i stedet. Vi kan helt sikkert udnytte vores kvadratmeter bedre.

Læs også: Rektor svarer på kritikken: Der er behov for at styrke og genopfriske RUC’s kerneværdier

Uddannelseskvalitet koster penge, og uddannelseskvalitet er grundstenen i RUC’s model og eksistensberettigelse som et alternativ til de klassiske universiteter, både nationalt og internationalt. En lang række internationale universiteter med høj integritet og tværfaglig tilgang er interesserede i at samarbejde med RUC inden for både forskning og uddannelse, og det skyldes at vi leverer noget som ikke ret mange andre gør i verden i dag: Studenterdreven undervisning, tværfaglig indsigt og anvendelsesorienteret akademisk viden og kunnen i samspil med forskning af høj kvalitet. Og så sætter vi fokus på engagement og på, at uddannelse ikke blot handler om viden og færdigheder, men også om at udvikle mennesker der kan og vil noget med hinanden og verden.

Strategiske forandringer i en vanskelig situation

De nedskæringer som vi lige nu står midt i, er vi nødt til at fordele. Da vi samtidig opretholder alle aktiviteter, belaster det systemet og risikerer at skade kvaliteten. Men når vi skal spare langt mere i de kommende år, så har vi med bestyrelsens godkendelse besluttet at starte med en analyse.

Næste skridt bliver derfor at analysere og undersøge hvordan vi finder besparelserne på en intelligent måde, så vi stadig kan holde fast i den kvalitet vi alle sammen arbejder for. Den store strategiske opgave vi kommer til at skulle løse sammen efterfølgende, er at vælge de rigtige og holdbare løsninger der fastholder et stærkt og livskraftigt RUC.

Læs også: Valgblog: Sådan bliver du snydt til universitetsvalget

Det arbejde kører ad tre sammenhængende spor: effektiviseringer, besparelser og mulige nye indtægter. Disse tre spor skal i de kommende måneder konkretiseres i en fireårig handlingsplan der skal føre til, at RUC har genoprettet økonomien og igen har en positiv egenkapital i 2020. Handlingsplanen skal drøftes og besluttes på bestyrelsens budgetseminar i februar 2016.

Noget af arbejdet med at finde besparelser og effektiviseringer er allerede sat i gang internt på universitetet, mens vi søger konsulentbistand til at identificere mulige besparelser og effektiviseringer, for eksempel af undervisningsadministration, andre administrative opgaver og bygningsanvendelse. Alt dette kommer til at indgå i den endelige handlingsplan.

Vi fastholder ambitionen om kvalitetsuddannelser, men det kommer til at betyde prioriteringer.

Lad os hjælpe hinanden med at komme igennem en vanskelig tid. Der er mere end nogensinde brug for RUC i det danske universitetslandskab.

Comments

  1. 人気ブランド|新登場美品iphone8 ケース 店.iphoneケース ブランド シャネル,魅力的|最高級のケースシャネル アイフォン8ケース.2018最新:シャネルiPhoneXケース|ヴィトンiPhoneXケース|”iphonecasesjpbuycheap777″.シャネルiPhoneXケース|ヴィトンiPhoneXケース|グッチiPhoneXケース.
    ルイヴィトンiphone7ケース

Speak Your Mind

*