RUC sætter fedme og miljø til debat til Folkemødet

Share

Torsdag den 16. juni løber Folkemødet på Bornholm af stablen for sjette gang, og Roskilde Universitet er selvfølgelig repræsenteret. Få et overblik over de spændende debatter som RUC har på programmet.

Folkemødet har hvert år siden 2011 sat fokus på demokratisk dialog mellem politikere, forskere og borgere. Foto: Søren Svendsen

Folkemødet har hvert år siden 2011 sat fokus på demokratisk dialog mellem politikere, forskere og borgere. Foto: Søren Svendsen

Skrevet af Rune Bang Frederiksen

Så er det snart tid til Folkemødet igen. Denne weekend strømmer folk til Bornholm for at deltage i politikfestivallen som afholdes 16. – 19. juni. Mere end 800 arrangører afholder events, og der kommer politikere fra samtlige partier i Folketinget. Sidste år dukkede 100.000 mennesker op til arrangementet, som huser en række telte med debatmøder, oplæg og aktiviteter.

RUC deltager igen i år som arrangør af tre debatter, og sætter i år særligt fokus på sundhed og miljø.

Er det fedt at være fed? – Torsdag den 16. juni, 19:00 i Røgeriets Mødetelt 3

Ditte-Marie From, forsker i sundhed ved Roskilde Universitet, har lagt op til en relevant diskussion om fedme og velvære i vort samfund. Hvordan er livet som overvægtig, og er de største problemer forbundet med overvægt sundhedsmæssige eller samfundsmæssige? Ditte Marie-From færdiggjorde i 2013 sin ph.d.-afhandling ”De sunde overvægtige børn”, hvor i hun udfordrede tanken om at sundhed bør defineres udelukkende efter fysiske forhold, men i lige så høj grad tage hensyn til mental og social trivsel. Hun ser frem til en god diskussion med gods i, og vil selv tage op, hvordan man på pædagogisk vis kan fremme sundhed.

Læs også: Overvægtige børn er sunde og glade børn

Ud over Ditte-Marie From består panelet af Bente Klarlund Pedersen, overlæge og professor ved Instititut for Klinisk Medicin på Københavns Universitet, Niels Saxtrup, praktiserende læge i Rønne, Per Nielsen, næstformand for Adipositasforeningen – landsforeningen for overvægtige, og sundhedsordfører for Socialdemokraterne, Flemming Møller Mortensen.

Bæredygtig turisme eller ødelagt paradis? – Fredag den 17. juni 17:45 i Røgeriets Mødetelt 4

I denne debat er det lagt op til en diskussion af potentialet i bæredygtig turisme, når det kommer til at bevare miljøet. Ifølge Jesper Holm, forsker i miljø og bæredygtighed ved Roskilde Universitet, bør man være åben overfor alternative måder at tænke klimabevidsthed på:

”Der er helt klart stort potentiale i at koble klimakampen sammen med andre interessesfærer, som for eksempel turisme”, siger Jesper Holm.

Ifølge Jesper Holm bør man gøre op med diskursen om turisten som en klimasynder, og i stedet fokusere på muligheden for at gøre turisme til en læringsmulighed. På den måde kan man gøre turister bevidste om deres indvirkning på miljøet og gøre det attraktivt for turistbranchen at udbyde miljørigtige rejser.

”Det handler om at gå all-in og gøre det attraktivt for branchen at være miljørigtig,” forklarer Jesper Holm.

Til at debattere bæredygtig turisme kommer også Nikolai Johnsen, pressechef i Star Tour, Mikal Holt Jensen, miljøchef for Green Key, Horesta – hotel- restaurant- og turisthvervets brancheorganisation, samt Jens Hausted, direktør for Fonden Dansk Kyst- og Naturturisme.

Det Svære Klimaspørgsmål – Lørdag den 18. juni 13:00 i Strandvejens Mødetelt

Hvad er udfordringerne forbundet med at løse vores klimaproblemer, og hvorfor er det så svært at få gjort noget? I denne debat er der lagt op til en diskussion af hvad det præcist er, der gør miljøspørgsmål så svære at håndtere. Jesper Ryberg, forsker i etik ved Roskilde Universitet, er ansvarlig for oplægget til debatten.

Læs også: Jesper Ryberg har RUC’s største titelskab

Jesper Ryberg er en af RUC’s mest prisvindende forskere, og udgav bl.a. i 2011 en bog sammen med en anden RUC-filosof, Thomas Søbirk, med titlen ”Klima og Etik”. Ganske som titlen antyder, så belyser bogen klimakrisens etiske udfordringer og den er, desværre, mere relevant end nogensinde før her i år 2016.

På debatpanelet sidder også Rasmus Windfeld, pressechef i Siemens, Mette Abildgaard, klima- og miljøordfører for Enhedslisten, Lasse Pedersen, klima- og energipolitisk medarbejder i Danmarks Naturfredningsforening.

Ud over disse tre arrangementer deltager lektorer, professorer og personale fra RUC i en hel række andre debatter til folkemødet. Blandt andet deltager rektor Hanne Leth Andersen i to debatter lørdag den 18. juni, henholdsvis om fremtidens sprogundervisning og formålet med karaktergivning i uddannelsessystemet. En fuld liste over RUC’s deltagelse på Folkemødet kan findes her.

Speak Your Mind

*