RUC’s journaliststuderende fik fuldt hus til ‘Panikdag’

Share

To gange om året samles Danmarks medieverden i Aarhus med det formål at ansætte praktikanter. Dagens officielle navn er ‘Store Match Dag’, men alle kalder det Panikdag. Og alle RUC’erne fik plads denne gang.

Øjeblikket efter at starten bokstaveligt talt er gået. Det man ser er repræsentanter fra danske medier, der løber ned af trappen for at få fat i de bedste praktikanter først. 'Panikdag' kommer ikke af ingenting. Foto: Mads Kæmsgaard Eberholst

Øjeblikket efter at starten bokstaveligt talt er gået. Det man ser er repræsentanter fra danske medier, der løber ned af trappen for at få fat i de bedste praktikanter først. ‘Panikdag’ kommer ikke af ingenting. Foto: Mads Kæmsgaard Eberholst

Det er en dag, som Danmarks journaliststuderende både frygter og glæder sig til. Frygter, fordi dens øgenavn ikke for ingenting er ‘Panikdag’, og glæder, fordi det er her, begyndelsen på deres mediekarriere for alvorligt finder sted. Det er dagen, hvor de skal lande deres praktiksted for et halvt år, et helt år eller halvandet år, alt efter om de kommer fra RUC, SDU eller DJMX.

Lektor Natasja Dybmose ledte slagets gang for RUC Foto: Mads Kæmsgaard Eberholst.

Lektor Natasja Dybmose ledte slagets gang for RUC Foto: Maria Bendix.

Og hvis de kom fra RUC, kan man entydigt konstatere, at det gik dem godt. I en tid, hvor branchen bekymret diskuterer mangel på praktikpladser, fik alle 28 RUC-studerende en plads.

“Det er et fantastisk flot resultat. Det viser, at vi har nogle ambitiøse og dygtige studerende, som er eftertragtede i hele mediebranchen, både nationalt, lokalt og på mange platforme”, lyder det fra studielektor Maria Bendix Olsen, der var en del af det team på i alt seks, der rejste med til Aarhus for at hjælpe dem godt på vej.

En ikke uvæsentlig detalje er oven i købet, at langt de fleste  –  25 af 28  –  fik praktikpladser på steder, de havde ønsket og søgt. Det handler om prestigiøse medier som Politiken, DR, Radio24syv og TV2. Politiken tog faktisk alene fem af de 28.

“Det er rigtigt flot”, konstaterer Maria Bendix Olsen, der både har været med til Panikdag som studerende, hjælper, ansætter og nu som underviser.

Vil du vide mere om Panikdag? Her er en guide

Selvom dagen har ændret sig flere gange, så er det en hektisk dag, som de studerende nødvendigvis oplever “lidt panik-agtigt”, som lektoren udtrykker det. Det er derfor RUC har så stort et hjælpehold med:

“Vi går ind i det som en kollektiv ansættelsesdag. Vi rejser til Aarhus sammen, spiser sammen aftenen før og hjælper så vidt muligt dem, der skal lægge ny strategi på dagen”.

En fed togtur hjem

En af personerne i centrum var Frederik Buhl Kristensen, der beskriver dagen som “meget vanvittig”. Han sov dårligt natten før, vågnede alt for tidligt og havde store mængder sommerfugle i maven. Han havde dog som udgangspunkt også en god fornemmelse.

“Men da vi så kom der op og så alle de andre, vi skulle konkurrere imod, så blev jeg alligevel usikker”.

Resolut stillede han sig alligevel foran døren ind til drømmemediet, Politiken. I god tid.

“Jeg var der et kvarter før. Det blev det længste kvarter i mit liv”.

Selve ansættelsen var dog relativt udramatisk. Lederen af Politikens net-avis, Karl Erik Stougaard, kom ud og forklarede forsamlingen af håbefulde praktikantansøgere, at han, så snart hornet lød, ville læse otte navne op på dem, de ønskede at ansætte. Da hornet lød, foldede han sedlen i hånden ud, og remsede op. Navn nummer et var Johan Moe Fejerskov, også en RUC’er. Navn nummer to var Frederik Buhl Kristensen.

Jeg var der et kvarter før. Det blev det længste kvarter i mit liv.

“Og så hørte jeg ikke rigtigt mere. Vi kom ind til Anne Mette Svane (Politikens chefredaktør. Red.), hvor vi skrev under, og imens kimede telefonerne i vores lommer. Det var de andre medier”, fortæller den nybagte Politiken-praktikant.

Hvor togturen til Aarhus var præget af nervøsitet, var togturen tilbage til Sjælland præget af lettelse  –  omend ingen rigtigt kunne mande sig op til decideret fest.

“Vi sad og prøvede at drikke øl, men det gik ret dårligt. Vi var trætte og havde hovedpine. Men der var fed stemning”, husker Frederik Buhl Kristensen.

Han og alle landets øvrige nyslåede praktikanter begynder på deres respektive medier den 1. februar.

Lektor Natasja Dybmose holder peptalk, før panikken sætter ind. Foto: Mads Kæmsgaard Eberholst.

Lektor Natasja Dybmose holder peptalk, før panikken sætter ind. Foto: Maria Bendix.

Speak Your Mind

*