RUC’s radio er i æteren

Share

RuRadio indviede i fredags efter tre års ventetid sit nye studie, som fremover skal skabe en fælles lyd for alle RUC’ere. RUSK mødte op til åbningen og fik en snak med én af initiativtagerne.

Det tog sin tid, men nu er den her: RUradio. Foto: Eskil Juul Elling.

Det tog sin tid, men nu er den her: RUradio. Foto: Eskil Juul Elling.

Så lyser den endelig. Den røde lampe over døren til studiet henlægger gangen i et forsigtigt rosa skær, som spejles i rækkerne af glas med lyserød champagne, der er linet op på et bord i det lille hjørne på Studenterhusets 2. sal, hvor RuRadio holder til. Lampen taler sit tydelige sprog: Radioen er ”On air”.

Det er den nu ikke lige i dette øjeblik, hvor RUSK sammen med en pæn flok mennesker er stimlet sammen i gangen for at tømme champagneglassene og se på, mens forhenværende rektor Ib Poulsen og nuværende  rektor Hanne Leth Andersen klipper det røde bånd over og officielt indvier radioens nye studie. Men man kan ikke fortænke ildsjælene bag i at ville nyde synet af den lille, røde pære  –  at ville forsikre sig om, at nu er det altså alvor. RUC har fået sin radio.

Man skal kunne snakke om hvad som helst og sige, hvad man vil. Vi har ingen restriktioner eller sponsorer, der skal tilfredsstilles.

Idéen er ellers ikke ny. Den opstod ifølge radioens næstformand, Anders Berthelsen Carlsbæk blandt en gruppe RUS-vejledere en aften for tre år siden. Den lille flok talte allerede adskillige medlemmer af diverse RUC-råd og -nævn, men snakken endte alligevel med at gå på, hvad man kunne gøre for at forbedre livet på universitetet. De blev efterhånden enige om, at en radio ikke var nogen dum idé.

”Vi havde absolut ingen erfaring,” indrømmer Anders Berthelsen Carlsbæk.

”Det handlede mest om at skabe en platform og et fællesskab for hele universitetet. Radioen og det tekniske var lidt sekundært. Det er nok meget RUC’sk,” griner han og uddyber:

”Det er okay, at det hele er lidt forvirret i starten, for læringsprocessen er også vigtig.”

Forvirring var der nok af. Det skortede ikke på gode intentioner allesteds fra, men i praksis var det ikke så let at få folk til at slippe de midler og tilladelser, der skulle til for at få det hele på plads. Et samarbejde med Universitetsradioen i København hjalp med de nødvendige tekniske kundskaber, og de første programmer blev optaget i RUC’s øvelokaler, men det var først med åbningen af det nye studenterhus, at der blev mulighed for at oprette et rigtigt studie. Så processen har ikke været let.

”Men vi kan godt grine af det hele nu,” konstaterer radionæstformanden.

Et åbent forum

Han viser de to rektorer rundt i studiet, som folkene bag selv har bygget, og hvor tre højmoderne mikrofoner og væggene med smagfuldt opsatte akustikplader med radioens logo ikke røber noget om den kaotiske proces, der er gået forud. Hanne Leth Andersen glæder sig over, at det langt om længe er blevet til noget med radioen og ønsker dem held og lykke.

”Der er behov for dialog og debat på RUC,” siger hun.

En af initiativtagerne til RUradio, Jonas holdt tale i skæret fra den fine On Air-lampe. Selv den lyserøde champagne matchede.

En af initiativtagerne til RUradio, Anders Berthelsen Carlsbæk, holdt tale i skæret fra den fine On Air-lampe. Selv den lyserøde champagne matchede. Foto: Eskil Juul Elling.

Det er også debatten, Anders Berthelsen Carlsbæk lægger vægt på:

”Man skal kunne snakke om hvad som helst og sige, hvad man vil. Vi har ingen restriktioner eller sponsorer, der skal tilfredsstilles.”

Radioen skal være åben for alle, og det er ifølge Anders Berthelsen Carlsbæk også det, der er unikt ved RuRadio i forhold til de andre universitetsradioer. De har en masse adgangs- og professionalitetskrav, men RuRadio skal være et fristed og går ikke så meget op i bureaukratiet.

Radioens nabo, RUSK, må på det skrevne ords vegne naturligvis bede om en forklaring på, hvad der er så særligt ved en radio.

”Det er nok mere spontant,” mener næstformanden:

”Vi har den her meget åbne kultur. Vi spiller musik. Og så er det live. Det er mere interaktivt end at læse en artikel.”

Men han understreger også, at RUC’s medier har et fælles projekt, som handler om at skabe en fælles platform for alle RUC’ere, på tværs af interesser og fag.

En ny institution på RUC

De første programmer er allerede klar til at blive sendt. Radioen satser bredt. Der bliver anmeldt film og spillet old school hip hop. Nogle har startet et ”Damernes Magasin”, mens andre under titlen ”Personer med passioner” er gået i gang med at opsøge nogle af verdens mere skæve eksistenser. Så indholdet er sikret.. Men hvad skal der til, for at radioen kan erklæres for en succes?

”På kort sigt handler det om at etablere os,” siger Anders Berthelsen Carlsbæk.

”Traditioner er jo den døde mands styring, og den slags har vi ikke så meget af endnu, men vi skal også have sikret kvaliteten, og der går nok nogle år, før vi er stabile”, fortsætter han.

Han håber også, at åbenheden kan fastholdes. Men på langt sigt håber han mest af alt, at den lille gruppe RUS-vejledere har startet en holdbar institution på RUC:

”Jeg håber, at arbejdet bliver fortsat efter os. Jeg vil gerne kunne komme tilbage om 25 år og se, at der stadig er en radio.”

Næstformanden virker optimistisk. Han smiler og skåler, da rektorerne klipper det røde bånd over. I sin tale takker han de to for deres støtte:

”Man skal stole på RUC’ere. Vi kan rigtig meget, hvis I tør give os lov”.

Følg radioen på http://ruradio.dk

radio680-2

Rektor Hanne Leth Andersen holdt en lille tale til den nye radio. Skæret fra On Air-skiltet matchede fint med hendes hår. Foto: Eskil Juul Elling.

Speak Your Mind

*