Større, vildere, Kapsejlads

Share

Hvert efterår starter der et nyt kuld helt grønne RUC’ere, og hvert efterår får de deres ilddåb til når de skal krydse Trekroner Sø i hjemmelavede søfartøjer. Kapsejladsen 2015 bød på gak og løjer, ambitiøse både og et flyvende model-hus.

Vinderholdet fra hus 45.2 Foto: Simon Freiesleben

Vinderholdet fra hus 45.2
Foto: Simon Freiesleben

Kapsejladsen på Aarhus Universitet har kørt i 24 år, og er efterhånden vokset sig til at blive et kæmpe tilløbsstykke, som har trukket omkring 25.000 tilskuere de sidste par år. RUC’s pendant ligner endnu en ung og bebumset teenager i sine pubertetsår ved siden af sin grandvoksne fætter i Aarhus, men blot indenfor de sidste få år har konkurrencen oplevet et markant vokseværk. Konkurrencen går ud på, at de nye hold af studerende skal bygge en båd, der kan fragte mindst én passager sikkert henover den relativt lavvandede og mudrede Trekroner Sø. I flere år har HumTek regeret ganske suverænt, men i år var der et sandt virvar af kreative båd-designs fra både Hum’ere, Sam’ere, Nat’ere og sågar RUC’s internationale studerende. Der er nemlig blevet indført en ny regel om, at man ikke må bruge luftmadrasser, hvilket har ført til mere ambitiøse og unikke hjemmebryggede løsninger.

Der var de humaniora studerende fra 5.2, der havde bygget en båd med Up tema, komplet med et lille modelhus der var bundet fast til et hav af balloner. Inden konkurrencen skar de huset fri, og lod ballonerne bære det hele vejen over på den anden siden af Trekroner Sø. Der var ikke et øje tørt blandt det heppende publikum, der holdt vejret som det lille hus akkurat undgik at dumpe i vandet. Den studerende Emil Egebjerg var sikker i sin sag: “Det er ikke bare en flot båd, den er også hurtig! Jeg tror, at vores største konkurrent er vikingerne fra Sam.”

 

Hus 5.2 vandt prisen for den mest kreative båd med deres Up tema. Foto: Simon Freiesleben

Hus 5.2 vandt prisen for den mest kreative båd med deres Up tema.
Foto: Simon Freiesleben

De naturvidenskabelige studerende fra Hus 14 så overlegne ud, mens de drak øl og sad med hvide laboratoriekitteler på deres teknologiske vidunder, Skibet Dannebrog. De havde brugt tre dage on and off på at bygge det, fortalte den studerende Nikolai Glarvig. “Vi har brugt formet FOG skum som bund, så den er ekstra flydende. Det er meget bedre end flamingo, som de andre bruger. Jeg er faktisk kun bange for at blive slået af en Hum’er. Vi går helt klart efter en top 3 placering,” lød det fra den selvsikre skibskaptajn.

Det blev desværre ikke til en finaleplads for Skibet Dannebrog. Foto: Simon Freiesleben

Det blev desværre ikke til en finaleplads for Skibet Dannebrog. 
Foto: Simon Freiesleben

De samfundsfaglige vikinger fra Hus 19 var også ganske sikre på at kunne sikre sig en fin placering. Det eneste de frygtede, ifølge Anders Jørgesen, var HumTek’erne. Deres vikingeskib så også enormt flot og strømlinet ud, men bekymrende nok blev der stadig udført reparationer og boret i skibet, da RUSK’s udsendte var forbi. “Skruerne virker ikke!,” er sjældent en betryggende besked at overhøre, umiddelbart inden et skib skal søsættes.

På trods af frygten for en HumTek sejr, så var det tydeligt, at de nye HumTek’ere ville få kamp til stregen i år. Hus 6.1. havde bygget et sømonster, der dog ikke så overordentligt søstærkt ud. Måske var de også selv bekymrede over det stærke felt? I hvert fald havde bygmester Alexander Cramer allerede en undskyldning parat: “Hvis vi ikke vinder, så er det fordi Bauhaus ikke gad sponsorere os! Eller også så har de andre snydt”. Hans holdkammerat Johannes Riis havde kaptajnhatten på, og han var klar i mælet, da jeg spurgte ind til hvor vigtigt det var for ham at vinde: “Min søster er også HumTek’er, og hun har sagt at jeg bliver henrettet, hvis ikke vi vinder. Så det gælder familiens ære det her”.

En vikingebåd er også et udemærket sted at søge ly for regnen. Foto: Simon Freiesleben

En vikingebåd er også et udemærket sted at søge ly for regnen.
Foto: Simon Freiesleben

Mere end tossede både

Kapsejladsen er selvfølgelig dagens højdepunkt, men den danner også ramme for et hav af mindre arrangementer og aktiviteter. StudenterRådet havde blandt andet en “Vær med til at smadre Fremdriftsreformen” workshop, hvor man skulle filme at man ødelagde Fremdriftsreformen på en kreativ måde, for derefter at uploade videoen til Instagram. Til gengæld kunne man så vinde et stempelkort til gratis kaffe. Derudover kunne man købe brugte studiebøger fra de ældre studerende, eller slukke tørsten i velskænkede fadøl. Magisterne delte popcorn ud og arrangerede sumobrydning med oppustelige dragter. De basisstuderende der gerne ville ansøge om at få deres eget festtelt til Årsfesten, de skulle fremføre deres ansøgning i en performance for Kamarillaen — gruppen der står bag planlægningen af Årsfesten. Det gav anledning til flere gakkede danse og optrædener. Blandt andet havde hus 9.1 et Adam & Eva tema, der blev performet ved at de overrakte syndens æble til Kamarillaen inden de læste et stykke af “biblen” op, der retfærdigjorde hvorfor de skulle arrangere temafest.

På mange måder repræsenterer Kapsejladsen en form for ende på de nye RUC’eres rusforløb. Rusperioden er formelt set ovre, men de fleste lever stadig højt på følelsen af holdånd og sammenhold fra rusturen. Mange kommer udklædt, og det er tydeligt at hverdagens trummerum endnu ikke har sat ind. Alt er stadig nyt og kan lade sig gøre.

Ingen kapsejlads uden dramatik

Sødragen fra 6.1 disintegrerede få sekunder efter kontakt med vandet. Foto: Simon Freiesleben

Sødragen fra 6.1 viste sig at være uden bid.
Foto: Simon Freiesleben

Det viste sig dog hurtigt, da konkurrencen gik igang, at de andre hold ikke havde meget at frygte fra HumTek’erne i år. Sødragen fra 6.1. disintegrerede få sekunder efter kontakt med vandet. Rygtet sagde, at de stødte mod grund, hvilket fik en af bådens fire balancetønder til at miste låget og tage vand ind med det resultat at båden øjeblikkeligt kæntrerede.

Det ville ikke være en ægte kapsejlads uden et par ofre. Også Sam’erne med det flotte vikingeskib fra hus 19 oplevede modgang, da deres konstruktion ikke viste sig lige så søstærk som fordums tiders vikingeskibe.

Vikingeskibet nåede aldrig at ligge fra land, før det hele gik galt. Foto: Simon Freieslben

Vikingeskibet nåede aldrig at ligge fra land, før det hele gik galt.
Foto: Simon Freieslben

Heldigvis var langt de fleste både søstærke i større snarere end mindre grad. De fleste var i hvert fald i stand til at krydse søen med den beskedne vandstand. Hold 2900 Happiness præsterede endda at krydse søen i den mindst aerodynamisk tænkelige båd. De havde simpelthen bygget en flydende pavillon, og medbragt bord til champagne, så de kunne se tjekkede ud mens de krydsede vandet. Målet med kapsejlads er ikke altid at vinde. Nogle gange handler det bare om at markere sig. Selvom de hverken vandt for at være hurtigst eller mest kreative, så tror jeg nok, at der var flere, der var misundelige, da holdet rykkede festen ud på deres flydende party ponton.

Hus 5.2's Up båd var ikke bare flot. Den konkurrerede også om at vinde finalen. Foto: Simon Freiesleben

Hus 5.2’s Up båd var ikke bare flot. Den konkurrerede også om at vinde finalen.
Foto: Simon Freiesleben

Dagens finaleslag kom til at stå mellem hus 9.1, hus 45.2, hus 5.1 og de internationale studerende, og det blev en tæt tæt finale hvor især International Aliens båden med dens flydedygtige ponton konstruktion og det strømlignede farmerfartøj fra hus 45.2 viste sig at være hurtigst. De kom stort set i land samtidig, men hus 45.2 reddede sig sejren, da en af sejlerne desperat lagde sig i bro mellem kajen og fartøjet, for at være den første med en hånd på land.

Hus 45.2 var også vinderne af årets Vikingeregatta, en dag med dyst og konkurrencer de nye studerende imellem, og er dermed det suverænt mest vindende hold blandt årets nye ruslinge. Deres rusvejleder Andreas Alm var ekstremt rørt og glad på sine ruslinges vegne: “Jeg har været rusvejleder i fire år, og jeg har aldrig oplevet noget lignende. De har været sindssygt gode. De vinder jo både Regatta og Kapsejlads. Jeg kan ikke lade være med at spørge: Hvor er modstanden henne?!”

Læs også: Reportagen fra sidste års Vikingeregatta

Sejren blev fejret med en behørig fællesdans, hvor vandrepokalen gik på skift, mens malkepigerne skiftedes til at pumpe White Russian i munden på de glade farmere.

En glad - og våd - vinder. Foto: Simon Freiesleben

En glad, men våd, vinder.
Foto: Simon Freiesleben

Comments

  1. When I initially commented I seem to have clicked
    on the -Notify me when new comments are added- checkbox
    and from now on each time a comment is added I recieve 4 emails with the exact same comment.
    Perhaps there is a way you are able to remove me from that service?

    Thanks a lot!

Speak Your Mind

*