Systemnedbrud truer RUC-valget

Share

Flere studerende melder om fejlmeldinger, når de forsøger at afgive deres stemme til det ordinære valg ved hjælp af RUC’s nye elektroniske stemmesystem. Onsdag kulminerede det med et servernedbrud, der betød at stemmer afgivet mellem kl. 9-13 ikke blev registeret. 

Både Studenterrådet og Frit Forum kæmper i disse dage for stemmer - og er vrede over stemmeproblemerne. Foto: Rasmus Thirup Beck

Både Studenterrådet og Frit Forum kæmper i disse dage for stemmer – og er vrede over stemmeproblemerne. Foto: Rasmus Thirup Beck

Der er i år implementeret et nyt elektronisk stemmesystem i forbindelse med det igangværende valg på RUC. Systemet fungerer dog ikke optimalt, og flere studerende har ikke kunne afgive deres stemme grundet fejlmeldinger på siden. Onsdag oplevede det nye system et lavpunkt, da stemmer afgivet mellem kl. 9 og 13 ikke blev registreret grundet et servernedbrud ved det eksterne firma Uni-it, der er udbyder af systemet.

Frit Forums formand Pernille van Kleef finder fejlmeldingerne og ikke mindst onsdagens servernedbrud ”helt forkasteligt”, og mener ikke, at de tekniske problemer bliver taget alvorligt nok.

”Det underminerer studentervalgets betydning, da det jo aldrig var gået til andre valg. Selvom det ikke er et folketingsvalg, er det stadigvæk et valg, som de studerende tager meget seriøst. Derfor er det ret katastrofalt, at man har et valgsystem, som ikke fungerer,” udtaler hun.

Valgledelsen bør tage konsekvensen og lade valget gå om. Formand for Frit Forum, Pernille van Kleef.

Ifølge Pernille van Kleef vil det også smitte af på valgdeltagelsen og dermed spænde ben for den demokratiske proces på RUC:

”Det svækker jo demokratiet på RUC. Som det ser ud nu, tror jeg godt, at vi kan regne med, at stemmeprocenten falder, og her tror jeg klart, at det skrantende valgsystem, kommer til at have en alvorlig betydning. Valgledelsen bør tage konsekvensen og lade valget gå om”.

Studenterrådet kritiserer også RUC  for at investere i et system, der ikke fungerer.

”Vi synes, at det er et kæmpe problem, at vi lægger så mange kræfter i at fortælle de studerende, at der er valg, og så kan nogle studerende ikke afgive deres stemme, mens andre har fået deres stemme annulleret. Det gør det lidt svært at få folk til at deltage i studenterdemokratiet,” udtaler næstformand i Studenterrådet Drude Rohde.

Valgchefen beklager

Den ansvarlige for valgets afvikling, Bo Oddsønn Sættem, der er jurist i rektorsekretariatet og bl.a. varetager valgkontoret, undskylder, men er ikke decideret overrasket over problemerne.

”I forhold til fejlmeldingerne er det selvfølgelig beklageligt, men også forventeligt, når man implementerer så stort et system, hvor så mange mennesker skal bruge det på én gang. Så er der selvfølgelig servernedbruddet, der er totalt uacceptabelt, men det er jo trods alt, hvad der kan ske”, siger han og fortsætter.

”I den sammenhæng er det godt, at man har en hel uge til at stemme i, og man kan nå at reagere på problemet, som vi også har gjort ved at sende en mail ud.

En lignende melding kommer fra Drude Rohde, der kritikken upåagtet, opfordrer de studerende til stadig at bakke op omkring valget.

”Jeg håber, at de studerende, hvis stemme er blevet annulleret, vil gå ind og stemme igen. Og at man bærer over med, at systemet ikke har virket,” siger næstformanden.

I forhold til valgdeltagelsen er Drude Rohde enig i, at de tekniske problemer sagtens kan have en negativ indvirkning, men hun er også forsigtig optimist.

”Problemerne med systemet kan sagtens betyde, at der er nogle studerende, der ikke kommer ind og får stemt, og det er rigtig ærgerligt. Men samtidig har jeg fået mange tilbagemeldinger fra studerende om, at der i år er større kendskab til valget, og at folk ved mere om valget.  Så jeg håber, at vi får en høj valgdeltagelse, men det er sandsynligt, at de tekniske problemer vil betyde, at den falder i år. Det er rigtig ærgerligt, for det smitter af på indflydelsen for dem, der kommer ind,” forklarer Drude Rohde.

Studenterrådets optimisme er afspejlet i RUSK’s stikprøve på campus

Det er i år et nyt valgkontor, der har ansvaret for afviklingen af valget. Inden valget blev skudt i gang var målsætningen ellers at sikre en højere valgdeltagelse for de studerende end sidste år. En målsætning som altså ifølge både Frit Forum og Studenterrådet kan blive svær at indfri grundet de tekniske problemer, der har været med det nye stemmesystem.

Fakta

Du kan stadig nå at stemme  –  sådan gør du

”Valgstederne” åbnede i mandags, og det vil være muligt at stemme døgnet rundt frem til søndag d. 27 oktober kl. 12.00. Følg vores guide til herunder, hvis du er i tvivl om, hvordan du afgiver din stemme.

  1. Følg linket: https://www.e-vote.dk/evalg/RUC/auth/index.jsp
  2. Log på afstemningssystemet med dit brugernavn og dertilhørende password. Der logges på gennem RUC’s single sign-on system. Er du allerede logget ind, bliver du ført direkte til afstemningssystemet
  3. Afgiv din stemme på din personlige stemmeseddel, der viser de organer og kandidater, du kan stemme på. Hvis ikke du afgiver samtlige dine mulige stemmer første gang, kan du logge ind igen og stemme færdigt inden valperiodens udløb. Hvis du vælger at stemme blankt, skal blankstemmer afgives særskilt for den enkelte organ.
  4. Når du har afgivet din stemme, logger du af ved at lukke din internetbrowser.

 

Speak Your Mind

*