#toiletkoncert: Grænsesøgende performancedesignere pisser nyt territorium af

Share

Når et styk offentligt toilet plus to unge indie-musikere lægges sammen i hovedet på fem grænsesøgende performancedesignere bliver resultatet Dks første toiletkoncert.

Foto: Sari Borgaard Vegendal

 

WC680-2Fra lokumsdybet på Amagertorv plejer en sivende lugt af pissoir at få selv den mest garvede festivalgænger til at holde afstand. I dag er det bare ikke lugt, men lyd, der siver. En forførende pigestemme blandet med energiske guitarrytmer og tamburinens klirren lokker de forbipasserende solbrille-shoppere ind på den udrullede røde løber og ned i dybet.

Det handler om, hvad rummet kan gøre for en koncert, og hvad koncerten kan gøre for rummet!

Pigestemmen tilhører den feminine halvdel af indie-pop duoen My Youth, som består af venezuelanske Anna Lee Schmand og danske Sigurd Hammerum, der til dagligt har deres base i London. Det er i forbindelse med et større semesterprojekt, at fem performancedesignere fra RUC har hevet bandet hertil for at spille i den danske undergrund. De studerende eksperimenterer nemlig med at udvikle scenerummets grænser og få kunsten til at vokse i hidtil ukendte rammer.

Læs rapporten fra en anden type musisk udfoldelse: RUC Melodi Grand Prix

”Det handler om, hvad rummet kan gøre for en koncert, og hvad koncerten kan gøre for rummet. Spørgsmålet er, hvordan musikken egentlig kan ændre, den oplevelse folk har af det her rum i forvejen,”fortæller studerende Rasmus Rost om tanken bag det forunderlige set-up.

Og mens musikken med sit energiske udtryk kaster et genskær af ungdom og kærlighed i de kolde, hvide klinker, glemmer man faktisk hurtigt, rummets normale funktion.

En broget publikumsskare

WC340”I’m tired in my feet, from walking all through the city to get to your door”,betror Anna Lee Schmand publikum, mens hun lukker øjnene og løfter hænderne i vejret, så et par knyttede armbånd blottes under cowboyærmet.

Der lyttes opmærksomt. Og mens en tamburin, pakket ind i et lilla batiktørklæde, sender musikalske lydbidder ud i rummet, holder de studerende skarpt øje med publikums adfærd.

”Vi er interesserede i at se, hvilke normer der fungerer på et toilet, og hvordan de bliver brudt, når der foregår noget andet, forklarer Rasmus Rost.

Han henviser samtidig til den brogede publikumsskare, der er med til at bryde med disse normer. En mor sidder på hug med armene slynget rundt om sin datter, en pige med læderjakke overværer koncerten igennem sin smartphone.

Tilbage på Amagertorv

Da sidste spæde strofe rammer de hvide klinker og klinger af, lyder et stort bifald fra de 15-20 tilhørere i det lille intime rum. Så er magien brudt. Folk griber fat i børn og baggage, og en munter mumlen stiger i volumen, mens trapperne bestiges.

Fra lokumsdybet på Amagertorv er lugten af pissoir igen begyndt at sive. Et pissoir som fem performancedesignere i dag har pisset af.

Koncerten blev spillet den 30/04/14 på toiletterne under Amagertorv

WC680-1

Speak Your Mind

*