Unge forskere begynder på medieskole

Share

Hvad forstår bønder sig på agurkesalat? Og hvad forstår kemiforskere, arkitekter og historikere sig på PR? Informations nye medieskole for PhD-studerende skal lære dem at begå sig i medierne.

Der er trange forhold i Informations lokaler på St. Kongensgade. Det er RUC'erne heldigvis vant til. Foto: Sandra Bothmann.

Der er trange forhold i Informations lokaler på St. Kongensgade. Det er RUC’erne heldigvis vant til. Foto: Sandra Bothmann.

På en helt almindelig mandag sidder i alt 35 lettere eftermiddagstrætte ph.d. studerende i Informations kantine.  De er alle deltagere på Informations Medieskole for forskere, som skal lære at begå sig i medierne som ’eksperter’.

”Her, tag et kompendium og en mappe”, siger en ung praktikant, faktisk fra RUC, mens hun deler ud.

”Det er ligesom at være i skole” jokes der blandt de ph.d. studerende. Og det er de også  –  næsten da. For Information har fået lov af (nogle) fakulteter til at lade kurset tælle for 3 ECTS på deres ph.d.-studie.

Inden de ph.d. studerende ankom har der været travlt i den lille kantine på Store Kongensgade. Små borde er blevet stillet op, skråt  –  så alle kan se. Der er tændt små stearinlys. Der er kaffe på kanderne og økologisk letmælk. Og tevand.

De 35 ph.d. studerende deltager flittigt i undervisningen, når journalist Søren Schulz Jørgensen stiller spørgsmål som ”hvad er en ekspert?”, ”hvornår er det godt at udtale sig?” og ”hvornår skal man ikke udtale sig?”.

Og meget hurtigt bliver det afgjort: Man skal passe på med at udtale sig, for ”de der journalister  –  de er ikke til at stole på”.

Det bliver sagt i sjov af Søren Schulz, men han rammer rigtigt  –  og der bliver smågrinet i den lille kantine. De studerende tilføjer, at journalister tit får udtalelserne fordrejet, og de får ikke konteksten med. Hvilket er vigtigt ifølge de ph.d.-studerende.

Alt for mange eksperter

Og så er der de mange eksperter. Eller rettere sagt: mangel på samme. Kongehusekspert udtaler sig om Marys bare tæer eller Den Skaldede Kok om Syrien. En forsker er en ekspert, men er en ekspert altid forsker?

Johan Olsen, ph.d. studerende fra RUC er én af de mange håbefulde deltagere på Medieskolen. Foto: Sandra Bothmann.

Johan Olsen, ph.d. studerende fra RUC er én af de mange håbefulde deltagere på Medieskolen. Foto: Sandra Bothmann.

Johan Olsen fra Naturvidenskab på RUC er en af de ph.d. studerende, som har meldt sig til medieskolen. Primært for at lære at udtale sig til medier og blive ekspert. Men en af de rigtige af slagsen.

”Jeg kunne godt tænke mig at være en fagligt funderet stemme, som taler på en måde så folk gider at lytte efter,” siger han.

Og det er netop en af ideerne med medieskolen, som er en del af konkurrencen PhdCup, et samarbejde mellem Information, Danske Universiteter, DR og Lundbeckfonden . Konkurrencen er kun for unge forskere og ph.d.’er og her er der fokus på at kunne fortælle ’den gode historie’ med deres forskning. PhdCup er et nyt initiativ, og det er kun anden gang at den holdes. Det samme gælder for Medieskolen.

Heidi Lene Andersen, ph.d. studerende fra RUC på Institut for Miljø, Samfund og Rumlig forandring kan også identificere sig med ideen bag PhdCup og Medieskolen, idet hun ønsker at blive bedre til at ramme bredt med sin egen forskning.

De der journalister  –  de er ikke til at stole på.

”Jeg vil gerne være med til at give noget tilbage til samfundet af den viden, jeg selv har. At komme ud til de mennesker, som min forskning er rettet mod  –  hvilket er sundhedspersonale,” udtaler hun.

Og PhdCuppen har i sig selv ramt bredt. Den 14. maj i år ved et stort gallashow i DR’s Koncertsal med Peter Lund Madsen som vært blev otte vindere kåret ud af 35 finalister. RUC var pænt repræsenteret blandt finalisterne, og blandt de 8 vindere var Ditte Marie-From fra RUC med sit ph.d. projekt om overvægtige børn. Hele showet blev sendt på DR2 efterfølgende, og det var med til at skabe stor omtale for konkurrencen.

Vision: at være en ”ekspertavis”

Politiken har deres debattør- og kritikerskole og nu har Information så deres Medieskole for eksperter. Har Information valgt den idé der blev tilovers eller vælger Information bevidst at satse på at ”uddanne” deres eksperter selv?

Det kan Informations Chefredaktør Christian Jensen, der også dukker op denne onsdag passende svare på. Han forklarer, at formålet med Medieskolen er at få adgang til ny viden, men også for at brande sig som avisen for dem der beskæftiger sig med forskning og universitetet.

”Vores vision om at være avisen for dem der beskæftiger sig med universitet og forskning er intensiveret og vi vil meget gerne i direkte dialog og kontakt med vores primære målgruppe. Det er Medieskolen en del af,” siger han.

Så det er i virkeligheden ligeså meget en del af en profilering?

”Helt klart! Men mest i virkeligheden at få den viden bragt i spil og få de der ved rigtig meget få deres viden ud til så mange som muligt. Det vil vi utroligt gerne være en del af og tage initiativ til,” udtaler Christian Jensen.

Stadig Tordenskjolds soldater

Det går dog langsomt med at få de unge ekspertern ned på avispapir. Kun 2-4 eksperter er gennem Medieskolen blevet brugt til udtalelser i avisen. På trods af at Information har opfordret alle unge forskere til at skrive sig op i deres forskernetværk, og at 270 har gjort det.

”Det er meningen, at alle journalister også skal lære at bruge det som et værktøj. Det skal vi jo også lære journalisterne, og de skal selvfølgelig være bedre til at bruge det. Men jo mere det vokser jo bedre bliver det brugt,” siger Maja Hechmann Find, arrangør af Medieskolen.

Fremover håber Maja Hechmann Find, at PhdCup bliver en endnu større succes end det allerede har været og at de bliver ved med at finde på nye initiativer for de unge forskere.

”Jeg håber, at vi kan blive ved med at holde det samme høje niveau, som vi har set indtil videre”, siger hun.

Medieskolen kører over seks undervisningsmoduler. Det sidste modul falder den 2. december. Her vil RUSK også være med.

Læs mere om skolen 

Vinderne af PhdCup d. 14. maj 2013 i DRs Koncertsal. Foto: DR.

Vinderne af PhdCup d. 14. maj 2013 i DRs Koncertsal. Foto: DR.

Speak Your Mind

*